At en dansker har været bagmand i en af verdens hidtil største do­pingsager står klart, efter at 37-årige Jacob Sporon-Fiedler ved retten i London har erklæret sig skyldig i at være hjernen bag illegal import af store mængder steroider til Storbritannien.

Og at omfanget af handlen, på såvel internet og den internationale sortbørs, har været voldsom fremgår det fra de britiske efterforskere fra Storbritanniens enhed mod organiseret kriminalitet, National Crime Agency, der mener, at danskeren direkte kan tilknyttes til partier af ulovlige dopingstoffer til en gadeværdi på mere end 250 millioner kroner.

Det samlede sagskompleks, som yderligere omhandler fem andre tiltalte, der alle er britiske statsborgere, tæller dopingstoffer for mindst 675 millioner kroner. Det betyder, at efterforskerne betragter sagen som verdens største sag om illegale steroider.

Som bagmand risikerer Jacob Sporon-Fiedler op mod 14 års fængsel, og han er velkendt af myndighederne i Danmark såvel som udlandet, da Politiken blandt andet tilbage i 2012 afslørede dan­skeren som manden bag Alpha-Pharma – et af de største mærker på det illegale steroidmarked i Danmark såvel som globalt.

Dopingprodukterne er blevet fremstillet legalt i Indien, men solgt illegalt over hele verden. Og efterforskningen i sagen tog for alvor fart i 2014, hvor britiske toldere beslaglagde 600 kilo steroider, der var sendt fra en adresse i Indien til Belfast.

Retssagerne mod Sporon-Fiedler og de andre sigtede er planlagt til februar og april 2019.