Røde jordbær, hindbær, tranebær og ribs. Blå blåbær, grønne stikkelsbær, og sorte brombær og solbær. De super sunde bær kommer allesammen direkte fra naturens farverige spisekammer. Og det bedste er, at de kan meget mere end at se lækre og saftige ud. For ifølge en lang række undersøgelser tilhører bær gruppen en af de sundeste fødevarer. Så sunde, at du kan forebygge en række dårligdomme, hvis du spiser dem dagligt.
Hjertekarsygdomme, kræft, rynker, grå stær, Alzheimer og urinvejsinfektioner er nogle af de lidelser, som indtagelse af de farverige bær skulle kunne værne os imod
De sunde bær har faktisk så stort et antioxidativt potentiale , at det amerikanske fødevareministerium regner blåbær, solbær og co. blandt de stærkeste antioxidant kilder overhovedet. Forklaringen er, at de indeholder unikke kombinationer af værdifulde vitaminer og mineraler, samt mikroskopiske flavonoider.
Det er de naturlige farvestoffer i de sunde bær, der tager en stor del af æren for deres store sundhedsværdi. For ligesom de beskytter bærrene mod antioxidativt stress og mikroorganismer, kan de og så hjælpe mennesker med at holde diverse sygdomme stangen.
De sunde bær har så stort et , at det amerikanske fødevareministerium regner blåbær og co. blandt de stærkeste antioxidant- kilder overhovedet.
BLÅBÆR
I blandt de sunde bær, som de seneste år har fået stor opmærksomhed, er vores hjemlige blåbær. De mikroskopiske flavonoider der giver blåbær deres blå farve, går nemlig også ind og giver vores immunforsvar et tiltrængt boost. Sammen med et højt C-vitaminindhold gør det blåbær til en ren sundhedsbombe, der ruster kroppens immunforsvar imod f.eks. forkølelse.
Og deres betændelseshæmmende egenskaber siges at være stærke nok til at selv en halsbetændelse kan besejres af de blå bær.
JORDBÆR
Er bær nummer et med hensyn til popularitet og som regel også det bær, der er lettest af få fat i det meste af året. Men frugten er botanisk set slet ikke et bær men derimod en flerfolds frugt, hvor de små kerner på jordbærret er små nødder.
Ud over at smage sødt og være saftigt er jordbær også rigt på C-vitamin. Bare en kopfuld er nok til at dække dit daglige behov. Men da jordbær ofte sprøjtes, er det et bær, du såvidt muligt bør købe økologisk. Hvis dette ikke kan lade sige gøre, så sørg for at rense dem grundigt under rindende vand, før du spiser dem.
HINDBÆR
Er en velkommen gæst på de fleste sommerborde, for med deres bløde konsistens føles det næsten, som om de smelter i munden. De fleste bær har et højt fiberindhold, men hindbær har det højeste.
Når det handler om C-vitamin indhold, så er det kun jordbær, der indeholder mere.
BROMBÆR
Har også et højt indhold af antioxidanter, faktisk et af de højeste. Brombær vokser vildt i skoven, hvor de kryber hen ad jorden og op ad levende og væltede træer og danner store buske. De blomstrer smukt om sommeren og sætter sorte blanke bær om efteråret.
Hvorfor ikke kombinere en løbetur i skoven med en plukke tur, for i september og oktober er brombærrene modne.
STIKKELSBÆR
Der findes et væld af forskellige sorter inden for stikkelsbær. Dette skyldes til dels englænderne, som i 1800-tallet dystede om, hvem der kunne fremavle de bedste sorter.
Med hensyn til farve og form findes i dag en rig variation, idet stikkelsbær kan være grønne, gule, røde eller purpurfarvede, og være aflange, fladrunde eller helt kuglerunde. Desuden kan bærrene være glatte eller mere eller mindre behårede.
I Danmark er den erhvervsmæssige produktion af stikkelsbær desværre efterhånden yderst begrænset, men støder du på dem hos grønthandleren, så prøv dem for deres unikke smag.
TRANEBÆR
Er blevet mere populære herhjemme de senere år, men kan være lidt svære at have med at gøre. De har en dominerende bitter smag, som dog passer fint til lidt tungere kødretter. Du kan også smide en håndfuld tranebær i blenderen og blande dem sammen med en banan og et stort glas friskpresset appelsinsaft og få en herlig forfriskende immunforsvars smoothie.
Tranebær virker forbyggende på urinvejsinfektioner, og en del tyder også på en positiv effekt på nyresten.
ER BÆR KUN GODE OG SUNDE, NÅR DE ER HELT FRISKE?
Det er mest et smags spørgsmål, for ifølge undersøgelser kan du sagtens opbevare dine bær i køleskabet. De vil i værste fald bibeholde deres antioxidant niveau. Og i mange tilfælde vil koncentrationen øges i takt med, at bærrene modner. Du kan også opbevare dem ved stuetemperatur. Holdbarheden forkortes godt nok, men så længe bærrene ikke er dårlige, vil de lige som i køleskabet bibeholde eller øge mængden af antioxidanter.
Der er ingen grund til kun at spise bær i sæsonen. De frosne bær, du kan købe hele året, er som oftest nedfrosset og pakket lige efter plukningen, hvilket sikrer deres næringsindhold bevares. Du kan også selv fryse bær, på den måde kan du købe bærrene i deres højsæson og fryse dem ned til resten af året.
Så har du altid bær til den billigste pris. Hvis du vælger at gøre dette, så er det en god ide først at sprede bærrene ud på et stykke bagepapir og lægge dem i fryseren i et par timer, og først derefter pakke dem i poser. På den måde undgår du, at de smatter sammen.
Har du frosne bær i fryseren, er de perfekte til smoothies. Du kan bruge dem i stedet for isklumper. Ikke alene opnår du en mere cremet konsistens i din smoothie, du øger også næringsværdien betragtelig.
SÅDAN BOOSTER DU DIN DAGLIGE KOST MED SUNDE BÆR
Den letteste måde at få masser af de sunde bær på, er ved at spise et par store håndfulde. Men der findes også masser af andre muligheder for at gøre sunde bær til en naturlig del af dine kostvaner.
Et super lækkert mellemmåltid kunne sagtens bestå af en frugtsalat med æbler, banan, 5-6 mandler og masser af bær.
Du kan også give dig selv en super sund og velsmagende start på dagen med en skål økologisk græsk yoghurt eller skyer blandet med blåbær og mandler. Eller du kan erstatte de rosiner, du måske plejer at putte på toppen af dine havregryn, med friske sunde bær. Ikke alene skaber det variation, det giver også nye smagsoplevelser.
Når det kommer til smoothies, ja så er der næsten ingen grænser for, hvor lækre og velsmagende mellemmåltider du kan lave ved blot at variere imellem forskellige bær. Når du har brug for noget ekstra godt, så er friske stikkelsbær på toppen af en god økologisk vanilje is en smagsoplevelse. Og hvorfor ikke prøve at erstatte lørdagsslik med friske sunde bær. Mulighederne for at leve sundere og bedre har sjældent været større.
De små sundhedsbomber kommer i mange farver og smagsvarianter. Men fælles for alle bær er kombinationen af et lavt kalorieindhold og masser af sunde næringsstoffer. Noget der også gør dem til en fremragende ingrediens i din sunde koststrategi.
Energiindholdet pr. 100 gram bær spænder fra sølle 43 til knap 65 kalorier. Sammenlignet med traditionel sukkerslik, som f.eks. lakrids, vin- gummi og bolcher, der indeholder 330–480 kalorier pr. 100 gram, er der tale om en særdeles energifattig snack.
Udover kulhydrater og de immunforsvars styrkende flavonoider er de fleste bær sprængfyldte med C-vitaminer og masser af kostfibre. De indeholder vitaminer og mineraler, ikke mindst magnesium, kalium, fosfor, jern, forskellige B- vitaminer og E-vitamin findes også i bær.
De sunde bær indeholder stærke og virkningsfulde antioxidanter
Antioxidanter er mikroskopiske stoffer, der binder sig til frie radikaler, og herved forhindrer en oxidativ ødelæggelse af kroppens celler. Oftest, når der tales om antioxidanter i kosten er det vitaminer og mineraler som C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin og selen der tales om.
Der findes dog stoffer der er langt stærkere end ovenstående vitaminer og mineraler. Bær indeholder fenoler og antocyanider, mikroskopiske stoffer, der har en langt højere antioxidativ virkning end selv C-vitamin.
Den antioxidative styrke er ligegyldig, hvis vi ikke kan optage stoffet. Undersøgelser dokumenterer dog, at vi er i stand til at optage stort set alle antioxidanter fra sunde bær.
Forskerne bag undersøgelsen opdagede at næsten 75% af bærrenes antocyaniner blev optaget i blodbanen, og at dette direkte styrkede kroppens antioxidative forsvar mod frie radikaler.
Læs også om hvordan du kan lave dit eget velsmagende nøddesmør her