Når det handler om træning og slidgigt har rådene omkring fysisk aktivitet ændret sig en del igennem de sidste mange år . Der var engang hvor det blev anbefalet, at hvis du havde ondt, så skulle du lægge dig ned og begrænse din fysiske aktivitet mest muligt.
Sådan er det heldigvis ikke længere. I dag ved vi, at det er vigtigt at holde kroppen aktiv i et det omfang, som smerterne tillader – og at fysisk træning faktisk afhjælpe smerterne.
Men i England er man gået skridtet videre, for her anbefaler det britiske Institute for Health and Care Excellence (NICE), ligefrem træning som værende mere effektiv end medicin eller kirurgi til at håndtere symptomer.
Og påpeger endda at hvis du har slidgigt og er inaktiv, så kan det gøre din gigt værre.
For selvom fysisk aktivitet i starten kan være smertefuldt for patienter med slidgigt, så mener forskerne fra NICE at de forbedringer der opleves, er smerten værd. Og de går ligefrem så langt at de mener at træning bør betragtes som en kernebehandling for dem, der lider af slidgigt.
Det fremgår af et nyt udkast til retningslinjer, offentliggjort af Storbritanniens National Health Service (NHS) og udarbejdet af National Institute for Health and Care Excellence (NICE), der fastslår, at fysisk aktivitet kan lindre smerter og hjælpe personer med slidgigt med at forblive sunde.
Vejledningen anbefaler, at der tilbydes skræddersyede terapeutiske træningsforløb til alle mennesker med slidgigt, ligesom man specifikt anbefaler styrketræning og generelle aerobe fitnessøvelser som værende særligt effektive.
Træning og slidgigt årsagerne til succes
En nøgle til succes med fysisk aktivitet er ikke kun at få mennesker – og led – i bevægelse, men også at opnå den positive effekt, som træning kan have på de gigtramte, der er overvægtige.
Ifølge NICE er der generelt evidens for, at mennesker med slidgigt i knæ, opnår fordele i form af øget livskvalitet, smertereduktion og fysisk funktion, når de påbegynder et vægttab.
Anbefalingerne fra NICE siger ligeledes, at patienter, der er overvægtige, bør informeres om, at et vægttab vil forbedre deres livskvalitet og fysiske funktioner, samtidig med at deres smerter reduceres.
Ligesom sundhedspersonale rådes til at støtte patienter i at vælge et vægttabs mål, og forklare dem, at ethvert vægttab vil være gavnligt, men at det sandsynligvis er bedre at tabe 10 procent af kropsvægten end at tabe 5 procent.
I vejledning til NHS sundhedspersonale og praktiserende læger anbefaler NICE, at enhver henvisning til træning skal ledsages af en forklaring om, at fysisk aktivitet kan være smertefuldt i starten – men at “det er smerten værd”.
En forklaring der skal underbygges med, at regelmæssig og konsekvent træning, selvom dette i begyndelsen kan forårsage ubehag, vil være gavnligt for den enkeltes led – og at en vedholdende trænings indsats øger fordelene.
Ja man går endda så langt at man anbefaler, at motion foretrækkes frem for brug af steroidinjektioner, paracetamol og glucosamin, som aktivt frarådes.
Træning til mennesker med slidgigt betaler sig – også for samfundet
Også herhjemme har forskere fra Syddansk universitet gennem årene dokumenteret, at træning ikke alene er en effektiv behandling af slidgigt, men også samfunds økonomisk rentabelt
Et studie baseret på data fra mere end 16.000 danskere, udført af forskere herfra viser, at trænings- og uddannelsesprogrammet GLA:D®, som er udviklet på Syddansk Universitet og anvendes bredt i privat fysioterapipraksis og i flere kommuner i Danmark, er omkostningseffektivt for samfundet.
En anden analyse fra Australien har påvist, at hvis blot man undgår én operation med indsættelse af kunstigt knæled blandt 12 deltagere i træning og patientforløb, vil det samlet set føre til en besparelse i sundhedsudgifter.
Men på trods af at der allerede foreligger solid dokumentation for at superviseret træning og patientuddannelse har effekt, er det endnu ikke første valget herhjemme.
Og GLA:D® tilbydes kun i 26 ud af 98 kommuner over hele landet.
“Vi oplever, at nogle patienter og klinikere slet ikke ved, at træning er medicin til slidgigt. Patienterne tager smertestillende og på et tidspunkt, når det er slemt nok, bliver de henvist til operation.
Det koster samfundet penge gennem mange år både i form af sygedage og behandling, men det er også forbundet med unødig smerte og nedsat funktion.
Samtidig medfører smerten ofte nedsat fysisk aktivitetsniveau, hvilket øger risikoen for en lang række livsstilssygdomme.” udtaler Søren T. Skou der er professor ved FoF på Institut for Idræt og Biomekanik
Om slidgigt
Slidgigt er en kronisk gigtsygdom – dvs. der findes ingen behandling, der kan fjerne sygdommen. Men du kan selv gøre meget med rigtig vejledning fra din læge, fysioterapeut og andre behandlere, så symptomerne mindskes.
Og det er den mest udbredte af de over 200 gigtsygdomme, der findes.
- Over 300.000 danskere har fået diagnosen slidgigt.
- 150.000 danskere oplyser selv, at de har slidgigt, er generet af smerter og har problemer med at gå eller bære.
Kilde: Gigtforeningen
For de fleste med let til moderat slidgigt er effekten af træning, information og – hvis der er behov for det – et vægttab, nemlig ligeså god som effekten af smertestillende midler, og du slipper for bivirkninger.
Læs også mere om hvorfor senior motion er godt her