Det ser desværre ud til, at ændring af momsfritagelse af undervisning i legemsøvelser kan komme til at betyde at det bliver væsentligt dyrere for de mere end 600.000-700.000 danskere, der træner i landets fitnesscentre.
Den nuværende danske fortolkning af fritagelsesbestemmelsen har hidtil betyder, at undervisning i sprog, musik, legemsøvelser, håndarbejde m.v. var anset for at være momsfritaget skoleundervisning, og som følge af den fortolkning var blandt andet holdundervisning i fitnesscentre mv. til private momsfritaget, hvis ydelserne indeholder et væsentligt element af undervisning.
Der er bare et lille men, at den danske fortolkning er i strid med EU-domstolens praksis.
Derfor har Skattestyrelsen i sommerferien sendt et udkast til nyt styresignal i høring, hvor der lægges op til en ændring af en langvarig dansk praksis for momsfritagelse af blandt andet undervisning i legemsøvelser.
Der lægges op til en ændring af momsfritagelse af undervisning i legemsøvelser
Begrundelsen for dette er, at EU-Domstolen i en række nye afgørelse har opstillet en række øvrige fortolkningsbidrag og betingelser, som i henhold til hidtidig dansk praksis ikke har indgået i fortolkningen af momsfritagelsen, og som betyder at anvendelsesområdet for momsfritagelsen af undervisning indskrænkes.
Omkring undervisning i legemsøvelser i fitness-centre mv, hvor udbuddet af undervisning i legemsøvelser har hidtil være omfattet af momsfritagelsen af undervisning, skriver skattestyrelsen blandt andet:
“Dette er anerkendt i både SKM2001.121.VLR og SKM2007.576.ØLR, hvor henholdsvis Vestre- og Østre Landsret med henvisning til forarbejderne til lov nr. 375 af 18. maj 1994 anerkendte, at private motionscentres ydelser til private i form af undervisning i legemsøvelser kan momsfritages, såfremt ydelserne indeholder et væsentligt element af undervisning.
Omfattet er i dag bl.a. undervisning i spinning, yoga, pilates, aerobics mv. Ligeledes gælder momsfritagelsen uanset om dette foregår på hold eller med personlig træner.
Det er imidlertid Skattestyrelsens vurdering, at denne momsfritagelse heller ikke kan opretholdes efter praksisændringen, idet den udbudte undervisning ikke vedrører en bred og varieret mængde af
Derfor oplyser Skattestyrelsen, at det er deres vurdering, at EU-Domstolen med dommene underkender dansk praksis, hvor enkeltfagsundervisning i sprog, musik, legemsøvelser mv. er omfattet af momsfritagelsen.”
Du kan læse hele udkastet her
Det kan forekomme som et paradoks at en af danskernes mest foretrukne motionsaktiviteter kan risikere at blive pålagt en mer omkostning på 25% for den enkelte kunde, ikke mindst i en tid hvor vi oplever faldende idrætsdeltagelse i Danmark, og hvor sundhedsvæsnet har gigantiske omkostninger relateret til inaktivitet. Men det kan meget vel blive virkelighed i den nærmeste fremtid.
Såfremt det viser sig at være korrekt, at dansk praksis om momsfritagelse for undervisning i legemsøvelser ikke længere er forenelig med EU-retten, så må man i fitnessbranchen sætte sit håb til en politisk løsning.
For efter en længerevarende nedlukning og mange kunder der endnu ikke er vendt tilbage til deres tidligere motionsvaner, befinder mange udbydere sig i en ekstrem sårbar økonomisk situation, hvor en fordyrelse af medlemskab og et forventeligt frafald af medlemmer som konsekvens af dette, kan vise sig at få fatale konsekvenser.
Fra DFHO – Dansk Fitness & Helse Organisations side har man allerede påpeget at et skattefradrag for motion kan være en oplagt løsning. Det kan du læse mere om her