yogaHvis du har prøvet Yoga, ved du, hvad det kan gøre for smidighed, balance og styrke.

Men yoga rækker langt ud over den fysiske krop. Yoga er også en effektiv men stilfærdig og blød metode til integration af krop, sind og sjæl.

Yoga handler om indre ro. Den ro, hvor du tror på dig selv, hvor dit sind tænker klart, og du kan høre din indre stemme – helt fri af negative tanker og følelser. Yogaens væsen er en blid, naturlig følelse af hengivenhed og sympati, der udfolder sig som en blomst i dit indre, jo tættere du kommer på din indre ro. Men hvordan hjælper yogaen os til at nå ind til den indre ro.

 

Yoga for kroppen

Kroppen ikke er noget stillestående system. Cellerne udskiftes konstant, og at alle kroppens systemer arbejder tæt sammen i et kredsløb, der skal fungere gnidningsfrit, hvis sygdom og ubalance skal undgås. Fordøjelsen er f.-eks. en vigtig post i kroppens kredsløb, såvel som hjerte-lungefunktionen er det, da begge har en stor indflydelse på hele kroppen. Hjernen er bl.a. afhængig af, at leveren producerer visse nødvendige kemiske forbindelser, og at den nedbryder giftstoffer. Og leveren er afhængig af en sund og regelmæssig fordøjelse og en sund hjerte-lungefunktion. Blandt meget andet.

De fleste yogaøvelser udspringer af Hatha Yoga, som er udviklet med henblik på at forbedre og genskabe balance i kroppens forskellige systemer. Hver øvelse smidiggør visse dele af vores muskulatur. Men de påvirker også de indre organer og kroppens forskellige systemer, så de hver især kan indgå i »kredsløbet« med bedst mulig indsats. Processen tager tid. For ligesom det tager tid at udvikle smidighed, lige sådan tager det tid at »træne« f.eks. leverfunktionen til det optimale. Hvis du dyrker Yoga igennem længere tid, vil øvelserne hjælpe dig til at styrke, rense og afbalancere såvel det endokrine system, nervesystemet og hjertelunge-systemet. Øvelserne går ikke direkte ind og helbreder sygdomme. Men siges i gennem afbalancering af de enkelte systemer, at have forebyggende effekt på mange sygdomme.

 

Yoga for RO i sindet

Sindet påvirkes også af yoga. Den rolige, blide træningsform er afstressende i sig selv. Men du kan også bevidst påvirke dit humør og dit sind via regelmæssig yoga: Mange følelsestilstande er resultater af hormonelle ubalancer; for lidt eller for meget af et bestemt hormon i kroppen. Tænk bare på, hvordan hormonerne spiller os et puds, når vi er forelskede, eller når nogle af os er præmenstruelle. Angst og stress får os til at udskille angst- og stresshormoner: Når vi bliver bange, opfanger sindet angsten og giver besked via hypofysen og hypothalamus til de endokrine kirtler om at udskille angsthormon. Således kan bestemte følelsesmæssige tilstande påvirke de endokrine kirtler til at udskille hormoner, som f.eks. for meget stresshormon ved konstant stress. Men ved regelmæssig yogatræning kan du afbalancere systemet og opnå afstressende virkning på sindet.

 

Yoga og vejtrækningen

Når yogaøvelser udføres stille og roligt og i dyb koncentration, hvor opmærksomheden er rettet mod især åndedrættet og mod de muskler, du bruger i den aktuelle øvelse, vil du opdage, at opmærksomheden på åndedrættet er med til at lære os at trække vejret på en dybere og sundere måde. Men den er også med til at skærpe evnen til at være bevidst om blot én ting og være tilstede i nuet. Det kan være svært at være åben og opmærksom, hvis forstyrrende følelser og tanker flyver igennem ens bevidsthed konstant. Derfor handler yoga også om at lære at fokusere på »ingenting« – eller at lukke alt ligegyldigt ude. Det er det samme, man gør, når man mediterer.

 

Yoga på  din måde

Yoga er heldigvis indrettet, så du kan tage dét fra den, du vil. Du kan dyrke den, som du vil og med det formål, som du selv synes er bedst. Du kan f.eks. dyrke yoga, bare fordi du kan lide det, eller fordi du ønsker at være mere smidig og stærk. Du behøver ikke nødvendigvis at dyrke yoga for at massere dine endokrine kirtler, for at lære at lytte til din sjæl eller for at opleve »følelsen af væren«. Men dyrker du yoga gennem mange år, vil du opnå yogaens mange forskellige fordele helt naturligt – i både krop, sind og sjæl.