yogaAf Nanna Aagaard Larsen

Yoga stammer oprindeligt fra Indien, hvor man i høj grad dyrker denne livsform. Men i dag har yoga vundet indpas hos mange, hvor det er blevet til en fast prioritering i deres ugentlige skema og livsstil.

Yoga betyder oprindeligt at forene – sammenkæde, og skabe forbindelse mellem kroppen, tankerne, bevidstheden og følelserne.

Til dagligt lever vi i et samfund hvor hverdagen, for manges vedkommende, er præget af at være travl og med mange gøremål. Det er netop en af grundene til at folk vælger eller bør vælge at implementere yoga i deres livsstil. Der er her fokus på at arbejde med sig selv, sit sind og sin krop, hvormed man opnår en større fysisk og psykisk velvære og får et større overskud i en travl hverdag.

 

 Yoga har en positiv indvirkning på blodtrykket

I mange år har yoga-udøveren været bevidst om at afslapning er lig med et godt helbred, men førhen har der ikke været evidens for dette rent videnskabeligt. Men dette er der nu fundet en løsning på. Videnskaben har nu bekræftet at afslapningens gavnlige effekter rent sundhedsmæssigt.

De sundhedsmæssige fordele som ligger i at dyrke denne dybe afslapning, indebærer blandt andet at det har en positiv indvirkning på blodtrykket, idet det gør kroppen mindre modtagelig overfor stresshormoners påvirkning, hvilket et studie fra Harvard Medical School har fundet frem til.

 

Forbedret hjernefunktion

Derudover har en gruppe forskere fra University of Illinois, rapporteret i The Journal Of Physical Activity & Health, at de har fundet en sammenhæng mellem dyrkelse af yoga og en forbedret hjerne funktion.

De sammenlignede i deres forsøg, hvorledes almindelig fitness, i form af løb, og yoga ville have en indvirkning på de kognitive evner hos mennesket. De kognitive evner, hvilket indebærer ting som koncentrationsevnen, evnen til problemløsning, forstå forskellige slags sprog og talemåder, hukommelsen, opmærksomheden, læring, argumentation og det at tage beslutninger, viste sig at være væsentlig forbedret efter en yogatime, i forhold til efter en hård løbetræning.

 

Opnå en helhed

Der er derfor gode belæg for at yoga på en gang virker afstressende og vitaliserende, men man vil også opleve at man ved at inddrage kroppens intelligens sammen med hovedets ressourcer, vil opnå en helhed, som giver en øget kropsbevidsthed, samt energiniveau og modstandskraft, som der i sidste ende også vil resultere i at man opnå en balance rent mentalt.