Spis som en viking! (Men hvad spiste en viking egentlig?)

Det fleste forestiller sig sikkert, at vikingerne levede af vildsvin stegt over levende ild og skyllede efter med nogle kæmpe krus mjød. Men den forestilling er langt fra sandheden. Hvad spiste vikinger og hvad vil i den nærmeste fremtid blive markedsført som “vikingekost”?

Ifølge det ansete tidsskrift National Geographic, så spiste vikingerne i hverdagen en bred vifte af forskellige råvarer, som det moderne, sundhedsorienteret menneske også ville værdsætte.

Vikingekost afhang af geografien

Vikingernes diæt var selvfølgelig meget påvirket af, hvor de boede, ifølge Dr. Eleanor Rosamund Barraclough, der forsker i middelalderen på Durham University. Her i det kolde, tørre og kystnære Skandinavien bestod en stor del af kosten af laks og sild, som var en af de primære kilder til protein. Fiskene kunne også tørres og saltes, hvilket gjorde dem nemme at opbevare, og det var vigtigt, da fisk ofte var en vigtig fødevare på vikingernes lange sørejser.

Sagaer om Skyr

Mælkeprodukter var også en stor del af vikingekosten. De mange søfarende krigere var først og fremmest bønder og var derfor dygtige landsbrugsopdrættere. Køer og får gav vikingerne kød, men var også en kilde til kernemælk, ost, smør og andre mælkeprodukter. Især på Island nød vikingerner mælkeprodukter, ofte i form af det proteinholdige skyr. Faktisk så findes der vikingesagaer, som omtaler skyr, ifølge Eleanor Rosamund Barraclough.
Derudover spillede årstiderne ind på vikingernes måltider. Afhængigt af sæsonen var måltiderne meget varierende, når det kom til bær, majroer, kål og andre grøntsager – inklusiv tang. Der var afhængigt af årstiden også bygbaseret grød og fladbrød lavet af rug.

Måske en ide til et ny franchisekæde? Du hørte det her først.