fuldkornI september er det to år siden, at fuldkorn fik sit helt eget officielle kostråd. Men til trods for et øget fokus på sundhed via kostråd og den generelle sundhedsbølge, mangler danskerne fortsat viden om fuldkorn, viser undersøgelse.

 

Tidligere hed det sig, at man skulle spise kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød hver dag. Men i september 2013 fik fuldkorn sit eget kostråd og blev ét blandt Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd: Vælg fuldkorn først.

 

Til trods for, at danskernes indtag af fuldkorn er steget de senere år, så mangler danskerne dog fortsat viden om, hvordan de kan få indtaget af fuldkorn dækket i løbet af dagligdagen. En undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, foretaget på vegne af Fuldkornspartnerskabet, viser således, at langt størstedelen af de adspurgte forbinder fuldkornslogoet med rugbrød. Kun 12 procent ved, at hvidt brød kan bære fuldkornslogoet, mens kun 11 procent ved, at man kan få op til flere varianter af fuldkornsris som et grovere alternativ til de hvide jasmin- og basmatiris.

Rikke Iben Neess, der er kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet siger om tallene:

– Tallene illustrerer, at der fortsat mangler viden om, hvad fuldkorn egentlig er for en størrelse og, at fuldkorn findes i mange varianter, så selvom vi kan glæde os over, at danskernes indtag af fuldkorn er steget, så skal vi fastholde fokus på kostrådet og bidrage med viden. Visse fødevarer opnår i en periode stor popularitet for igen at blive glemt. Derfor er det vigtigt, at blive ved med at hejse flaget for fuldkorn, siger Rikke Iben Neess.

Spørgsmålet: På hvilke produkter kan man finde fuldkornslogoet? (Besvaret af dem, der kender fuldkornslogoet = 68% af alle danskere).

Rugbrød: 76 pct

Knækbrød: 43 pct

Pasta: 36 pct

Havregryn: 27 pct

Mel: 23 pct

Kerner: 22 pct

Müsli: 20 pct

Lyst brød: 12 pct

Ris: 11 pct

Boghvede: 6 pct (boghvede kan ikke være fuldkorn!)

Bulgur: 6 pct

Couscous: 3 pct

Andre morgenmadsprodukter: 18 pct

Ved ikke: 16 pct


Om undersøgelsen:

Gennemført i april 2015 on-line. 1003 danskere deltog i undersøgelsen

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, der arbejder for at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. 

Bag Fuldkornspartnerskabet står Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.