Mange mennesker ved godt, at det er skadeligt at være fed, men alligevel er det ikke altid så let for den enkelte at erkende, at man spiser forkert og har et vægtproblem.

Det kan forskerne bl.a. se, hvis de spørger folk, hvad de spiser. Langt de fleste underdriver, når de svarer. Ved at lave målinger af bl.a. urinens indhold af kvælstof kan forskerne se, hvor mange proteiner man har spist – derfor ved de, at overvægtige undervurderer deres indtag af mad med helt op til 50 pct.

Især fortier de bevidst eller ubevidst dagens mange mellemmåltider. Selv vores vægt lyver vi om. Og igen har det vist sig, at overvægtige er mest tilbøjelige til at pynte på virkeligheden, når de bliver spurgt.

Men der er særdeles god fornuft i at erkende problemet og gøre noget ved det. For selv en beskeden overvægt øger risikoen for at blive syg eller at dø tidligt, og i kølvandet på egentlig fedme følger en sværm af sygdomme – forhøjet blodtryk, hjertelidelser, åreforkalkning, åndedrætsproblemer, rygsmerter og slidgigt.
Disse sygdomme skyldes i høj grad, at kroppen konstant er på overarbejde hos fede mennesker. Hjertet skal arbejde ekstra hårdt, og benene skal bære de alt for mange kilo. Sygeligheden stiger i forhold til det antal år, man har været overvægtig, så mennesker, der bliver fede allerede i de unge år, er særligt udsatte.

En af fedmens alvorligste følgesygdomme er sukkersyge. Ved et BMI på 30 eller mere er risikoen for den såkaldte type-2 diabetes øges cirka 30 gange. Det skyldes, at fedtet på kroppen mindsker kroppens følsomhed over for insulin, det hormon, som sænker blodets indhold af sukker, og dermed går der kludder i hele kroppens omsætning af energi.

Undersøgelser viser, at vi ikke vil erkende, hvor meget vi spiser. Overvægtige glemmer halvdelen af, hvad de har spist på en dag.

Dette tager udgangspunkt i overvægtige, men undersøgelser har vist at også normalvægtige lyver dem slanke. Når undersøgelsen om hvor meget mad normalvægtige indtager, står på, indtager de ikke samme mængde mad som før og efter undersøgelsen – man får altså, i sådanne undersøgelser, ikke det reelle billede af hvor meget normalvægtige spiser.

Læs mere her.

Tjek vores artikler om Kost her.

Og vores artikler om Sundhed her.