tr+ªn mindreMed tiden er det blevet meget udbredt, at være fysisk aktiv i form af løb, hvilket også har gjort at langdistance løb som 10 km, halvmaraton og ikke mindst maraton, er blevet et populært mål at sætte sig med sin træning.
Til at starte med er det tilfredsstillende i sig selv at gennemføre, hvor det derefter giver én blod på tanden og motiverer en til at stille sig nye mål og eventuelt sætte sig for en tid man ønsker, at gennemføre indenfor.

Men det behøver ikke, at være med disse formål, at man kan lide at løbe, det kan også være af den simple grund, at man syntes det er sjovt og en god træningsform til, at forbedre konditionen og vedligeholde formen.

Hvad end grunden er til, at man har valgt løb som sin fysiske aktivitetsform, så er der gode råd at hente i den undersøgelse, som nedenfor vil blive præsenteret. Dette kan være med til, at give stof til eftertanke, og give et nyt input til den daglige løbetræning.

 

Opnå forbedringer med ny træningsstrategi

Et nyt studie, som en række danske forskere har gennemført, er det blevet påvist, at ved, at reducerer træningsvolumen med 25% og benytte træningsformen hurtighed udholdenhedstræning, kan udholdenheds løbere opnå en forbedret præstation, idet de gennem denne træningsstrategi kan opnå forbedringer både på kort- og langsigtet præstationer.

Løberne har, igennem studiet, som sagt nedsat træningsmængden og benyttet sig af hurtighed udholdenhedstræningen 3-4 gange om ugen. Denne træningsform er fysisk krævende og bør efterfølges af restitutionsaktiviteter. Træningen er blevet udført ved, at løberne har gennemført intervaltræning, som er træningsprincippet indenfor denne træningsform, som bestod af 6-12 sæt af 30 sekunders sprinter. Pauserne imellem intervallerne bør, i hurtighed udholdenhedstræning, være 10 gangearbejdets varighed.

Et af formålene med hurtighed udholdenhedstræning er, at man kan forbedre eller vedligeholde musklernes evne til skaffe energi hurtigt og vedvarende, ved hårdt arbejde.

 

Resultater

Studiet bød på mange fantastiske resultater, hvor man blandt andet efter 6-9 uger så at løberne havde forbedret deres 10-kilometer tid med 1 minut, og hvor en af deltagerne endda havde opnået det fantastiske resultat at forbedre sin tid med helt op til 2 minutter.

Der er derfor god grund til at opsøge ekstra viden omkring træning og træningsformer, og implementere nye strategier og rutiner i sin daglige træning, for dermed at opnå resultater og ikke mindst vedligeholde sin motivation ved at variere sin træning.

 

Af Nanna Aagaard Larsen