Det har hidtil været alment anerkendt, at et indtag af store mængder vand op til et maratonløb vil kompensere for væskemanglen og kontrollere kropstemperaturen og dermed give en bedre præstation.

Nu mener forskere ved University of Exeter, at det at fylde sig med vand lige inden et maraton ikke er med til at køle løberne ned eller sikre dem en bedre præstation.

Deres forskning, der for første gang nogen sinde har målt den indre temperatur under et konkret løb, viser, at vand ikke køler kroppen ned under løbet.

Forskerne fulgte en gruppe mandlige løbere under Singapore Army halv-maraton, der foregik i 26-29 graders varme med en luftfugtighed på 75-90%. Under disse forhold vil en løber tabe ca. 1 liter sved i timen, og kropstemperaturen vil stige til omkring 39 grader, hvilket ligger 2 grader over den normale kropstemperatur.

Natten før løbet spiste løberne en temperatursensor, der skulle måle deres temperatur under løbet. Tidligere har temperaturen kun været målt før og efter løbet. Over halvdelen af løberne nåede op på en indre temperatur på 40 grader og mistede i gennemsnit 1,5 liter vand i timen. Løberne erstattede under løbet mellem 6 -73% af deres væsketab.

Forskerne registrerede ikke nogen sammenhæng mellem indtaget af væske og løbernes kropstemperatur eller generelle præstation. Den højeste temperatur på 41,7 °C blev faktisk observeret hos den løber, der havde den højeste væskekompensation (73%) og som derfor var den mindst dehydrerede i undersøgelsen.

Forskerne opfordrer på baggrund af de ny resultater, at maratonløbere stadig søger for at være vel hydrerede, men ikke overfylde sig med vand før eller under løbet. Det får dig ikke til at løbe hurtigere