Et omklædningsrum er vådt, fugtigt og dejligt lummert.

Et sandt slaraffenland for dermatofytter – dvs. svampe, der angriber huden.

Tænker du over smittefaren, når du færdes i omklædningsrum, svømmehaller og andre sportshaller?

Vi har set lidt på, hvilke svampetyper og symptomer man skal være på vagt overfor, samt forebyggelse og behandlinger af samme.

 

Fodsvamp

Fodsvamp er den mest almindelige svampeinfektion.

Omkring 15% af befolkningen lider af fodsvamp, særligt udbredt er det blandt unge og voksne.

Fodsvamp trives i varme, og hvor der er fugtigt. Derfor rammer fodsvamp ofte personer, der går i alt for tætsluttende gummisko, ikke får tørret deres fødder ordentligt efter bad og som færdes meget i fælles omklædnings- og badelokaler, sports- og svømmehaller, samt motionsrum.

Fodsvamp kan smitte både ved direkte kontakt og indirekte via håndklæder, fodtøj og gulve. Hvis ikke fodsvampen behandles i tide, kan den brede sig til andre dele af kroppen. Det er derfor vigtigt at behandle fodsvamp med det samme.

 

Tegn på fodsvamp

Der findes to varianter af fodsvamp:

Almindelig fodsvamp dukker op mellem tæerne – typisk  lilletåen og den ved siden af. Symptomerne er kløe og måske let skællende udslæt mellem de yderste tæer.

Ofte  forekommer der rødme, og der kan ses dannelse af små væskefyldte blærer. Denne svampeinfektion kan brede sig fra tæerne til resten af foden og tåneglene og sågar til  øvrige områder af kroppen.

Den mere sjældne svampeinfektion – mokkasinfod – angriber typisk fodsålerne.

Begge fodsåler forandres med rødme, og fodens furer kommer til at fremstå mere markerede, som var de optegnede med hvide kridtstreger. Lader du svampen passe sig selv, vil der højst sandsynligt komme et lignende  udslet i dine håndflader.

Senere bliver forandringerne præget af kraftig skældannelse og udslettet kan ligne eksem..

 

Hvordan stilles diagnosen for fodsvamp?

Du kan kende fodsvamp på sygdommens symptomer. Er du i tvivl, skal du kontakte din læge. Hellere spørge en gang for meget end at smitte dig selv og dine omgivelser.

 

Hvordan behandles fodsvamp?

Fodsvamp behandles normalt på bare én uge med svampedræbende cremer eller spray. I særlig genstridige tilfælde behandles der med en tabletkur, som fås på recept.

 

Neglesvamp

Neglesvamp kan opstå direkte i neglen eller på grund af ubehandlet fodsvamp. Fodsvamp kan som tidligere nævnt brede sig og blandt andet vokse ind i neglen.

Neglesvamp viser sig typisk som en fortykkelse af selve neglen, hvidlig misfarvning og evt. ømhed. Neglen kan løsne sig og i værste fald falde af. Neglen angribes oftest, men ikke altid, fra under- og lateralsider af tåen/fingeren.

 

Behandling

Svampeinfektioner i negle behandles med receptpligtig tabletbehandling evt. suppleret med lokalbehandling med cremer eller neglelak indeholdende svampemidler.

Valg af præparat afhænger af hvilken svamp, der er påvist af din læge. Lakken påsmøres de angrebne negle en gang dagligt, gerne inden du går i seng. En gang om ugen fjernes lakken med almindelig neglelakfjerner.

Almindelig farvet neglelak kan ligges ovenpå under behandlingen. Svamp i tåneglene kræver som regel behandling i op til seks måneder. Fingerneglene kan normalt kureres på tre til fire måneder.

 

 

Forebyggelse og bekæmpelse af fod- og neglesvamp

Vask fødderne dagligt og tør dem ordentligt, inden du tager strømper og sko på.

Brug badesandaler i omklædnings- og baderum.

Hvis du har fodsvamp, skal fødderne tørres til sidst. Eller du kan bruge et andet håndklæde til fødderne, når du har badet, så undgår du at smitte dig selv på andre dele af kroppen

Har håndklædet været i kontakt med fodsvamp, så vask det ved mindst 60 grader.

Brug bomulds- eller uldsokker og skift sokker dagligt eller oftere, hvis fødderne er fugtige.

Vask sokkerne ved 60 grader, hvis du har fodsvamp, ellers dør svampen ikkUndgå fodtøj af kunstmaterialer og gå så vidt muligt i sko af   læder, gerne sandaler, så varme og fugt kan slippe væk. Du  kan i sidste ende blive nødt til at smide dine sko ud, hvis du ikke kan få bugt med fodsvampen.

Forebyg eventuelt fugtige fødder med en antiperspirant foddeodorant eller talkum evt. med svampemiddel.

Ovenstående vil hjælpe med til at forhindre, at svampen breder sig, kommer igen – og ikke mindst, at du smitter andre.