skiferieDanskerne har nordisk rekord i skiskader og kommer ud for invaliderende ulykker, der ødelægger både skituren og førligheden – og koster kassen!  
Alligevel viser det sig, at to ud af tre danske skiturister stadigvæk ingenting gør for at blive klar til skiferien. Motionsekspert Marina Aagaard, der er ivrig skiløber og forfatter til bogen Ski Fitness, peger på en forklaring og giver seks sikre tips til bedre og skadefri skiferier.

Det er snart vinter igen, og 400.000 danskere rejser nord- og sydpå på skiferie. De fleste som sædvanligt uden at være ordentligt forberedt. En spørgeskemaundersøgelse om danskernes vinterrejsevaner, foretaget af SalzburgerLand i Østrig i samarbejde med Analyse Danmark viste, at hele 64 procent af de danske skientusiaster intet gør for at blive klar til skiferien.

 

Marina Aagaard vurderer, at den manglende skifortræning især skyldes tre forhold:

 1. For det første tænker de fleste ikke over, at skiløb er en krævende sport, der kræver både styrke, stabilitet og balance. Alligevel går mange danske skiløbere direkte fra en ret inaktiv hverdag til mange timer på ski hver dag.
 2. Både unge og voksne på vej til skiferie tror fejlagtigt at skifortræning er: a) meget tidskrævende, b) bør være ekstremt hårdt for at virke og c) skal foregå på særlige skihold.
 3. Sidst men ikke mindst tænker danske skientusiaster, at ‘det med skader sker ikke for mig, det er noget, der sker for de andre’, så motivationen til forberedelse er minimal.

Hvert eneste år får mange danskere kun en enkelt dag eller to på ski, før uheldet rammer, så skiferien er slut allerede før den rigtig er begyndt; hele 10.000 kommer så alvorligt til skade, at de skal bruge rejseforsikringen. Uheldene kan skyldes manglende kontrol over kroppen og skiene, uopmærksomhed eller dumdristighed. Uanset årsagen er det ærgerligt, for det er så nemt at undgå, fortæller Marina, som har tips til alle, der snart skal på ski. Tips, der sikrer at man reducerer risikoen for skader betydeligt og fordobler chancen for at få en meget sjovere skiferie.

 

Tre tips før skiløbet:

 1. Gør kroppen skiklar. Start helst 2-3 måneder i forvejen, men selv et par ugers træning kan gøre en forskel, så kom bare i gang. Selve skitræningen kan klares med så lidt som 10-20 minutters hjemmetræning tre gange om ugen. Gerne mere end det, hvis dit ambitionsniveau er højt. Og selv mindre end det er bedre end ingenting. Selv ganske få benbøjninger og balanceøvelser kan mindske slem ømhed og forbedre skiløbet markant. Find skiprogrammer på tre niveauer på www.marinaaagaardblog.com.
 2. Få skiundervisning. Både begyndere og øvede kan blive bedre. Der sker meget nyt inden for skiløb og udvikling af ski, så det man lærte for nogle år siden kan være passé. Gå på skiskole eller tag nogle timer med en skilærer. Det forbedrer skiløbet, så det bliver flottere, sikrere og sjovere.
 3. Få indstillet skienes bindinger rigtigt. Bindinger skal indstilles, så de passer til kropsvægt, skitype og skiløb. Få hjælp af en skilærer eller i skibutikken.

 

Tre tips til skiløbet:

 1. Varm op. Når man har siddet eller stået og frosset i en skilift i 10-20 minutter, så musklerne er helt stive, er man slet ikke klar til dagens første løb ned ad pisten. Det gælder om at forberede musklerne, så man undgår at skade sig selv og andre. Man får gang i blodgennemstrømningen, der leverer ilt til musklerne og fart i nerveimpulserne ved at lave lette aktiviteter for de store muskler, fx benbøjninger, bensving (uden ski), sakse- og skøjtebevægelser og lignende.
 2. Vær opmærksom og agtpågivende. Ligesom på landevejen er det ikke bare sig selv, men især også de andre ‘entusiaster’, som man skal holde øje med. Så kig fremad og til siderne og undgå potentielt farlige situationer. Løb på midten af pisten og i en regulær, forudsigelig bane. Undgå pludselig sving, som bringer dig selv og andre i fare.
Vær koncentreret fra start til slut. Også ved liftstationerne, hvor der tit sker uheld.
 3.  Vær ædru. Adskillige danskere, som har begået den fejl at blande alkohol og skiløb, er kommet alvorligt til skade og har fx fået revet knæets korsbånd over, hvilket kan være smertefuldt og invaliderende i både dagligdag, idrætsaktiviteter og fremtidigt skiløb. 
Husk at after skiing betyder efter ski og ikke før eller under ski!

 

Sådan forebygger du skiskader:

 1. Lav skiforberedende træning før skituren – på skihold, i fitnesscenter eller hjemme.
 2. Indstil bindinger rigtigt i forhold til kropsvægt, skitype og skiaktivitet; få hjælp af skikyndig.
 3. Stå godt og sikkert på ski: Få skiundervisning på skiskole eller med privat skilærer; det er både for børn og voksne og forbedrer skiløbet og skiferien markant.
 4. Varm op, så kroppen bliver klar og reagerer hurtigere og bedre.
 5. Brug hjelm for at beskytte hovedet – og skibriller, der beskytter øjnene mod sol (og evt. slag fra stave) og forbedrer sigtbarheden i dis og snevejr.
 Brug eventuelt ansigtsbeskyttelse, der forebygger skader som fx slag af porte mod ansigtet (slalom) og tandbeskytter ved avancerede hop og tricks og slalom. Hav god polstring i tøjet til hårdt og avanceret skiløb (fx hop, tricks, styrtløb).
 6. Hav ‘førstehjælpsberedskab’ (fx en guide, rigtigt udstyr og signaludstyr til off piste skiløb). Sygesikringskortet skal være med i lommen, når man løber ud på ski.
 7. Undgå alkoholindtagelse på pisterne; undgå alkohol før og under skiløbet.
 8. Vær opmærksom fra første til sidste tur, også ved liftstationerne.
 9. Følg skireglerne for sikker færdsel, ansvarlig og hensynsfuld opførsel på ski. 
Følg de anviste pister og undgå områder med potentiel lavinefare.
 10. Lad næstsidste tur være den sidste, så der er overskud til at komme sikkert ned.

Vil du vide mere om hvordan du kommer bedst igennem skiferien, så anbefaler vi Marinas bog “Ski Fitness – bedre form og sjovere ferie.

Den er på 112 sider og henvender sig til såvel  begyndere, let øvede og øvede skiløbere, samt trænere og instruktører. Den koster blot kr. 75,- og kan fås her: http://www.marinaaagaard.dk/idd9.asp