Danskerne løber som aldrig før, men gør vi det nu også korrekt?

Det førende tyske fitnessmagasin Fit For Funs løbeeksperter har kortlagt de syv største løbesynder, og her er hvad du skal udgå ifølge ham:

 

1. Slutspurten
Spring roligt slutspurten over. Du risikerer skader, fordi musklerne ofte mangler den fornødne koordination når du er træt. Samtidigt bliver du alligevel ikke hurtigere af at tage den afsluttende spurt – til det skal der istedet bruges intervaltræning til. Brug i stedet de sidste fem minutter af din træning til at køle ned og få mælkesyren ud af musklerne, så restituerer du også hurtigere.

 

2. Købe for billige sko
Sneakers eller eller gamle tennissko er bandlyst. Løb er den billigste træningsform, så du behøver ikke at spare på skoene. Køb dem et sted med ordentlig vejledning, så nedsætter du risikoen for skader på led og sener.


3. Træning uden mål
Du behøver ikke tilmelde dig til et maraton, men der er videnskabeligt bevis for, at løbere med et klart defineret mål har lavere risiko for at miste motivationen undervejs. Brug vægt, BMI, tid eller distance som gulerod, og husk at sætte delmål, så du ikke går død undervejs.

 

4. Faste efter træning
Det kan være fristende at springe måltidet efter træningen over for at tvinge kroppen til at forbrænde fedt – men det virker ikke! Hvis du ikke fodrer dine celler med kulhydrater og proteiner umiddelbart efter hård fysisk anstrengelse, så henter kroppen det, den skal bruge, i dine muskler, ikke i dit fedt.

 

5. Overhører kroppens signaler
Mange fortsætter med at løbe med småskader i led eller muskler. Det er ikke sejt, blot dumt! Lyt til din krops signaler. Der er en grund til, vi fra naturens side er udstyret med smerter. Det forværrer bare skaden, hvis du fortsætter med at løbe.

 

6. Langt og langsomt
Fedtforbrænding? Ja tak. Timer i lavt tempo og med moderat puls? Nej tak. Intervaltræning og korte, forholdsvis hurtige løbeture er med til at øge din muskelmasse og dermed din samlede forbrænding hurtigere og mere effektivt end lange løbeture.

 

7. Rutinepræget
Kroppen vænner sig hurtigt til et bestemt tempo og en bestemt distance med lavere forbrænding til følge. Sørg istedet for at varierer i din træning – det hjælper lidt på motivationen.