Af Morten Engsig Christensen

Placebo effekt af piller har længe været kendt, og nu viser studier fra Havard at der også er placebo effekt, når snakken falder på motion og træning.

Dr. Ellen Langer og hendes student Alia J. Crum skrev i february i Psychological Science om et forsøg de havde udført. 84 kvindelige rengøringskoner på 7 forskellige hoteller var med.

De blev delt op i to grupper. Den ene gruppe blev før forsøget, fortalt at arbejdet med at rengøre 15 rum hver dag, var nok motion til at opretholde en sund livsstil. 2/3 af denne gruppe mente ikke at de motionerede jævnligt. Den sidste 1/3 mente at de slet ikke/aldrig motionerede – den anden gruppe fik ikke beskeden om at deres arbejde var nok til et sundt liv.

Efter 4 ugers vannligt arbejde, svarede 79,7 % af gruppen der havde fået beskeden, at de nu motionerede jævnligt. De havde gennemsnit tabt ét kilo hver, deres BMI var blevet bedre og de havde reduceret deres blodtryk.
Det resultat fandt man ikke i den gruppe der fra start, ikke havde fået den (måske) udslagsgivende effekt, så tro på det du gør.