I de fleste fitnesscentre er der diverse konditionsmaskiner i form af løbebånd, cykler af forskellig art, romaskine, ellipsemaskiner og så videre. De færreste der bruger disse opvarmningsmaskiner eller konditionsmaskiner bruger romaskinen. Men det skulle du tage at gøre, for romaskinen er suverænt den bedste af dem alle både som opvarmning til styrketræning eller reel træning, fordi du bruger hele kroppen.

 

Sådan bruger du romaskinen

Træning på romaskiner kan variere meget efter, hvad målet med træningen er. Vil du gerne blive en bedre roer, er det selvfølgelig mest optimalt at tage ud i en roklub at træne. Roning er nemlig en disciplin, der helst skal trænes i vandet og ikke i et fitnesscenter. Det betyder dog ikke, at du ikke kan bruge romaskinen som et supplement til din træning.

Romaskinen som opvarmning

Det kan også være, at du bruger din romaskine som opvarmning til din styrketræning. Træning på romaskinen er rigtig godt i forhold til senere at skulle styrketræne. Problemet med de fleste konditionsmaskiner er nemlig at de primært sætter gang i benene og selvfølgelig også kredsløbet i sig selv. På romaskinen har du ikke et fokusområde, her er det hele kroppen, der trænes. Alt fra lægmusklen til nakken og derfor bliver hele din krop også varm på romaskinen.

Træning på romaskine

Romaskinen kan også bruges til andet end opvarmning. At træne på romaskinen giver dig en helt fantastisk allround fysik, der er svær at finde andre steder. Se på de professionelle roere – deres kroppe er meget veldefinerede, de er i god form, og så har en de kondition over alle andre. Roere har det hele. Derfor skal du træne på romaskinen.

Kom godt i gang på romaskinen

At ro er meget krævende. Du forbrænder rigtig meget energi. Derfor er det vigtigt at starte roligt ud. Start med at ro 1000 m i et helt roligt tempo. Sætter du tempoet for højt, begynder dine arme og ben at syre, og så er det svært at holde tempoet i resten af træningen.

Efter 1000 m roning, kan du fortsætte træningen på forskellig vis:

  1. Fortsæt træning med rolig roning
  2. Bestem en distance på romaskinen og sæt dig for at nå det på en bestemt tid
  3. Intervaltræning på romaskinen

Intervaltræning på romaskinen er meget hårdt, men det kan også være en mere overskuelig form for træning. Du kan eksempelvis lave 10 x 200 m med en pause på 1 minut. Efter dem, kan du eventuelt pifte træningen op ved at ro 2000 m på tid.