En pilotundersøgelse viste at et seks-måneders træningsprogram som oprindeligt var designet for at forbedre benstyrke, benfleksibilitet og genrel fysisk form muligvis kan forbedre post-trombose syndrom, en hyppigt forekommende kronisk komplikation af dyb venøs trombose, oplyser en forskningsartikel publiceret i CMAJ (Canadian Medical Association Journal).

Kronisk post-trombose syndrom udvikles hos op til halvdelen af patienterne, som har dyb venøs trombose (DVT). Disse patienter kan opleve smerter, tunghed, hævelser, vandophobning og pigmentforandringer i benene samt åreknuder og liggesår.

“Såfremt man ikke kan finde effektive behandlinger, er der behov for nye tilgange til behandling af post-trombose syndrom,” skriver Dr. Susan Kahn, Professor i Medicin ved McGill University, Division of Internal Medicine og Centre for Clinical Epidemiology, Jewish General Hospital, Montreal og hendes medforfattere. “Vi udførte en pilotundersøgelse for at skaffe data om effektiviteten af træning i forbindelse med behandling af post-trombose syndrom og for at vurdere muligheden for at udføre en multicenterundersøgelse, som kunne svare på dette spørgsmål.”

Af 95 patienter med post-trombose syndrom, var 69 kvalificerede, 43 samtykkede i at deltage og var randomiseret, og 39 færdiggjorde undersøgelsen.

“Resultaterne af vores lille undersøgelse skal tolkes med forsigtighed og kræver bekræftelse i en større undersøgelse,” skriver forfatterne. “Da de fleste af vores patienter var unge, veluddannede og aktive, kan man ikke generalisere over resultaterne og overføre dem til patienter med post-trombose syndrom ved andre centre.”

Forfatterne konkluderer at træning muligvis kan forbedre post-trombose syndrom og bør evalueres som mulig behandlingsmetode i yderligere kliniske forsøg.

Kilde: Canadian Medical Association Journal