Middelaldrende folk med stor topmave har tilsyneladende en øget risiko for at udvikle demens senere i livet, viser en ny undersøgelse – og risikoen følger mavens størrelse.

Det er i forvejen et velkendt faktum, at folk med ”bildæk” har en betydeligt øget forekomst af hjerte-kar-sygdomme og sukkersyge. Men nu har man for første gang påvist, at der også er en sammenhæng imellem fedme og demens.

Undersøgelsen, som blev offentliggjort af tidsskriftet Neurology, målte omkredsen af maven (populært sagt, hvor langt vommen ragede ud) hos 6.583 mænd og kvinder i 40-årsalderen i perioden 1964-73 og lavede en tilsvarende sammenligning omtrent 36 år senere.

Her fandt man 1.049 tilfælde af demens. Når man sammenlignede den femtedel af personerne, der havde mindst mave, med den femtedel, der havde mest fedt om livet, var der tre gange så høj risiko for demens hos de tykkeste. Selv såkaldt normalvægtige – der havde et taljemål på lidt over 100 cm – havde næsten dobbelt så høj demens-risiko som dem med de mindste maver, selv når der blev taget højde for andre faktorer som forhøjet blodtryk, sukkersyge, højt kolesteroltal m.v.