Selvom man ikke rigtigt kan mærke det endnu, så er sommeren faktisk lige om hjørnet, og hvis du, lige som så mange andre, er lidt »out of season« så er det nu du skal begynde at gøre noget ved det. Hvis du f.eks. har taget fem kilo på siden sidste sommer, så skal du bare, hvis du starter nu, smide sølle 417 gram om ugen frem til første juni! Skulle det være noget problem? – Nej vel! Hvis du derimod tøver og udsætter starten på dit projekt til første maj, så skal du smide hele fem kilo på bare én måned! Det lyder overvældende, gør det ikke – og det vil betyde en maj måned med store afsavn og masser af ekstra træning.

Så hvorfor ikke starte allerede i dag med at følge op på denne idé…

 

Tag beslutningen i dag!
Når du har taget beslutningen om at være i sommerform første juni, så tager du et stykke papir og laver et flot skema hvori du skriver uge 10, uge 11, uge 12, uge 13 etc. frem til uge 22, hvor den første juni befinder sig. I uge 22 skriver du din målvægt med store farverige bogstaver. I uge 10 skriver du den vægt, du havde da du var »out of season«. Derefter skriver du vægten ind i skemaet uge for uge. Det vil sige, at hvis du vejer 75 kilo i uge 10, så skriver du 74,6 i uge 11, 74,2 i uge 12, 73,8 i uge 13 osv. Disse tal skal skrives ind allerede fra starten af. De skal være dine »milesten« eller delmål undervejs til dit endelig mål den første juni. Husk, at der skal være to uger undervejs, hvor du runder ekstra 100 gram ned for at få de sidste sytten gram pr. uge med (417 gram/uge). Hæng dette skema op på din køleskabsdør!

 

En klassisk fejl
Og lad nu være med, selvom du måske gerne vil tabe dig 20 kilo, at skrive 55 kilo den første juni og derefter 75, 73, 71 etc. i skemaet. Det er præcis sådan, du plejer at gøre det, og det er præcis derfor det ikke er lykkedes for dig indtil nu. Lad være med at skrive mere end minus 417 gram pr. uge. Det kan godt være, at du ønsker at tabe dig 20 kilo, men hvis du vil være sikker på succes, så hedder datoen altså ikke første juni! Det er alt for stor en mundfuld at bide over – selv for en der er vant til at spise meget. Og helt ærligt, når du første juni har tabt dig fem kilo, så vil du allerede have det langt bedre med dig selv og dit udseende, du vil være gået en eller to livvidder ned i størrelse, og vigtigst af alt, du vil have sikret dig en personlig succes, som du let kan bygge videre på.

 

Hvor meget fylder fem kilo fedt?
Prøv, næste gang du er ude og handle, at tage tyve pakker smør ud af køleren og læg dem i en bunke på gulvet! Du kan endda prøve at stable dem på forskellige måder! Og så tænk på, at det er de fem kilo fedt, du let kan smide på tolv uger – når bare du tager det i passende bidder! Selv om du måske ønsker at smide mere end fem kilo, så lad være med at prøve at smide det hele til den første juni. Når du tænker på den store bunke smør, vil du så ikke også sige, at det er en kanonsucces, at have smidt så meget på kun tolv uger?

 

Se målet på forhånd!
Spørgsmålet i denne sammenhæng er nu: Hvor pragtfuld vil du se ud den første juni, når du kun vejer det antal kilo, du har skrevet i dit skema ud for uge 22? Hvad størrelse tøj vil du gå i? Hvad kan du gøre til den tid, som du ikke følte du kunne gøre, da du vejede fem kilo mere? Hvad vil du sige til mennesker, du kender? Og hvad vil de sige til dig? Se dig selv i fuld størrelse i det tøj du har på første juni. Og gør det billede helt tydeligt; skru op for farverne, lysstyrken og lydene. Og mærk hvor godt det føles. Hver morgen når du vågner, se dig selv på denne måde, præcis som du ønsker at se ud. Når du spiser; se dig selv præcis som du ønsker at se ud. Og hvis du en dag ikke har lyst til at løbe den tur, du har lovet dig selv at gøre; så se igen dette billede for dig, præcis som du ønsker at se ud. Og hvis det ikke får dig ud i løbeskoene med det samme, så tænk på hvad der vil føles bedst – at løbe den tur nu og mærke den friskhed, lethed og tilfredshed, du ved det vil give dig – eller følelsen af at gå rundt med 20 pakker smør klistret fast til kroppen!

 

Men hvordan?
Har du lagt mærke til, at denne artiklen indtil nu overhovedet ikke har handlet om, hvad du skal gøre for at nå målet den første juni? Og det er med fuldt overlæg, fordi det ved du allerede alt om! Du sidder med Danmarks bedste træningsblad i hånden. Der er tips til træning, der er tips til ernæring og der gode fedtfattige opskrifter – og det er sikkert hverken første eller sidste gang du læser det. Så jeg ved ikke, om du, for at nå dit mål den første juni, vælger at fokusere på en mere fedtfattig kost eller om du vælger, at være mere aktiv med din krop, eller om du endda, for at opnå en mere langtidsholdbar virkning, vælger at kombinere de to ting (forestil dig, at du til næste år på denne tid slet ikke har taget noget på igen, og at du på det tidspunkt kan kigge tilbage på næsten et helt år med din idealvægt).

Hvad du vil gøre, og hvordan du vil gøre det, er helt op til dig. Tænk på at halvdelen af alle danske mænd og kvinder er overvægtige! Og det er ikke, fordi de ikke ved, hvad der skal til. De kan bare ikke tage sig sammen til en vedholdende indsats. Eller sagt med andre ord – det kniber med motivationen og dermed energien til den vedholdende indsats. Det gør det ikke længere for dig nu! Det næste, du skal gøre nu, er at lave skemaet og se billedet af dig selv den første juni for dig – så kan du fra nu af slet ikke lade være med at gøre det, der skal til…

 

Læg en enkel plan du ved vil virke for dig!
At smide tyve kilo på en måned kan måske for visse udvalgte lade sig gøre. For de fleste, er tanken om tyve kilo så overvældende, at de slet ikke får gjort noget ved det. Kender du oplevelsen af at have »hundrede ting« der skal gøres – og man kan ikke tage sig sammen til bare at gøre én af dem? En plan der virker, indeholder for det første et mål, der er så detaljeret beskrevet, at du tydeligt kan se det for dig. For det andet, at du deler opgaven op i passende mindre opgaver. Opgaver der hver for sig virker helt realistiske og overkommelige, og som du ikke vil tøve et sekund med at gå i gang med nu.

“Når styrken i tanken om glæden ved resultatet overstiger styrken i tanken om processen for at nå resultatet – så vil resultatet hurtigt være dit!”

 

Tag udfordringerne på forhånd
Der vil være tidspunkter og steder undervejs til første juni, hvor det måske vil være en lille smule udfordrende at holde planen. Tænk dem igennem på forhånd, og find allerede nu flere forskellige måder at løse udfordringerne på. Det kan være du og din kæreste holder af at hygge jer med to poser chips foran fjerneren hver aften. Og I ved begge, at hygge er vigtigt, og at chips feder helt vildt, så du kan allerede nu begynde at finde mindst et par andre måder at hygge jer foran fjerneren på. Eller du ved måske af erfaring, at eftermiddagskagen på jobbet er ret heavy, men smager desværre ligeså godt, og du kunne godt i fremtiden tænke dig, at nøjes med bare at spise ét stykke. Overvej f.eks. hvilken velsmagende frugt du kan spise lige inden eftermiddagspausen, så du faktisk kun kan spise ét stykke kage. Find selv flere udfordringer og find på enkle måder at løse dem. Og husk at det bliver lettere og lettere for hver dag der går…

 

Se målet på forhånd
Det første trin i en velfungerende motivationsproces handler om at sætte et mål, som du, når du mærker efter, virkelig vil nyde at leve. Det vigtigste er, at du laver et fuldkommen tydeligt billede af målet. Det skal være et billede, der er så stort, strålende og farverigt, at du, når du tænker på det, kan mærke det i hele din krop. Mange mennesker kender til visualisering, men sidder og fifler med små dunkle billeder af, hvordan det skal være, og kan ikke forstå, hvorfor det ikke virker. Det billede du visualiserer skal være så STORT (mindst naturlig størrelse), STRÅLENDE, FARVERIGT og ATTRAKTIVT, at når du tænker på det, er det mere attraktivt og føles bedre for dig, end den 200 grams Marabou med nødder, der ligger på sofabordet foran dig!