E-cigaretter, også kaldt elektroniske cigaretter, markedsføres som det sunde alternativ til almindelige cigaretter. Men er de egentlig så sunde som vi tror?

I denne artikel ser vi nærmere på e-cigaretter – på godt og ondt.

Flere skadelige stoffer i almindelige cigaretter

E-cigaretter findes både i engangsudgaver og som genopfyldelige/genopladelige, som brugeren selv kan påfylde e-juice efter behov. Sidstnævnte er den mest populære, idet den giver brugeren mulighed for selv at vælge smag samt nikotinstyrke – styrken kan variere fra 0 mg til 18 mg. Det er disse stoffer, altså aromastoffer og nikotin, som frigøres, når man ”damper” (læs mere her).

Set i forhold til almindelige cigaretter frigør e-cigaretter en væsentlig kortere list over tilsætningsstoffer. I tobaksrøg findes mere 8000 forskellige kemikalier og tilsætningsstoffer, herunder benzen, formaldehyd, tjære, radon, acetone og, selvfølgelig, nikotin. Mange af disse stoffer er giftige eller mutationsfremkaldende – mere end 50 er direkte forbundet med kræftsygdomstilfælde!

Dampen fra en e-cigaret består af vanddamp, evt. nikotin hvis dette tilvælges samt tilsætningsstoffer i form af aromastoffer, der giver e-juicen duft og smag. Derudover indeholder dampen propylenglycol, som bl.a. bruges som fugtgiver i medicin, cigaretter og tandpasta samt glycerol, der anvendes som emulgator i madvarer. Flere undersøgelser har desuden vist, at e-cigaretter også kan indeholde kemikalierne formaldehyd og acetaldehyde, som også findes i de almindelige cigaretter. Man har dog endnu ikke kunnet måle en effekt efter vedvarende inhalering af netop denne sammensætning af stofferne.

Det er selve tobakken, der anses som den største fare i almindelige cigaretter, idet den i sig selv indeholder store mængder skadelige stoffer, hvorimod nikotin alene ikke anses som kræftfremkaldende. Undersøgelser har dog vist forbigående nedsættelse af lungefunktionen ved brug af e-cigaretter med nikotinholdig e-juice, ligesom nikotinen kan medvirke til afhængighed.

Men tobakken, den store synder, findes ikke i e-cigaretter. Derfor er det naturligt at man i mange tilfælde har konkluderet, at e-cigaretter er mindre sundhedsskadelige end cigaretter.

Endnu intet klart svar

Grunden til at der endnu ikke er et endegyldigt svar på, om e-cigaretterne er mindre skadelige end cigaretter er, at e-cigaretterne stadig er nye på markeret og forskningen inden for området er minimal. Der findes derfor endnu ikke tilstrækkelig information og viden om e-cigaretter til at fremlægge en endelig konklusion. Man har desuden endnu ikke registreret sundhedsproblemer hos dampere, som kan sættes i direkte forbindelse med brugen af e-cigaretter. Det forventes at eventuelle helbredsproblemer, hvis disse opstår, først vil kunne registreres i løbet af de kommende 5-10 år hos personer, der har benyttet e-cigaretter gennem en længere, sammenhængende periode.

Selvom det er slået fast, at e-cigaretter indeholder betydeligt færre af de kemikalier og tilsætningsstoffer, der i almindelige cigaretter anses som skadelige og i visse tilfælde kræftfremkaldende, vil et skift cigaretter til e-cigaretter ikke kunne sidestilles med den effekt man opnår, ved helt at stoppe med at ryge. Dette baseres på det faktum, at man gennem vedvarende inhalering af tobaksrøg såvel som damp udsætter lungevævet for stoffer, der kan have en ukendt eller kendt effekt på lungernes funktion. Derfor vil et fuldt rygestop altid anbefales.

Artiklen er skrevet i samarbejde med Dampshop.dk og er udelukkende baseret på objektive fakta om e-cigaretter.