dykning-tænderTandproblemer er aldrig rare, men i forbindelse med dykning kan de være særligt ubehagelige. Planlægger du at bruge noget af sommerferien under vandet, som kan det være en fordel at kende til fænomenet barodontalgi – tandpine, der opstår som følge af ændringer i det atmosfæriske tryk. Og såvel danske dykkercentre, som Tandlæger vi har talt med, kender udmærket problemet, selvom det heldigvis ikke opstår så hyppigt.

Tandpinen kan fx opstå, når en dykker har et hul i en tand eller en spalte imellem tand og fyldning. Luften i spalten bliver presset sammen ved neddykning – den udvider sig ved opstigning, og det kan medføre væskebevægelser inde i tanden, som kan udløse kraftige smerter. Måske kan tanden ligefrem knække.

Andre tandproblemer kan også forårsage smerter under dykning, porcelænskroner, kan blive ødelagt i forbindelse med opstigningen fra et dyk, og helt nye fyldninger kan også give problemer. Ligesom ubehandlede huller kan gøre det. Så inden du spænder tanken på ryggen, så er det måske værd at stikke hoved forbi din tandlæge, og blive tjekket for ovenstående. Så undgår du smerter i carierede eller fyldte tænder.