Du styrketræner formentlig, og du vil selvfølgelig have så meget ud af din træning som muligt. Styrketræning og kostens betydning er de to primære faktorer, der afgør din succes  i fitnesscenteret. For at få de bedste resultater med din styrketræning, skal både træningen men også kosten være i orden.

Styrketræningens betydning

Selve din træning er alfa. Det er meget vigtigt, at du har det rigtige træningsprogrammer der passer til netop dit behov. Der findes utallige træningsprogrammer til styrketræning  på nettet, og du kan få succes med nogle af dem, men ikke alle mennesker er ens med ens mål. Forfatteren af træningsprogrammerne nævner formentlig, at programmet giver god masse og en helt ekstrem styrke, men pas på. Det gør alle træningsprogrammer. Kunsten er at finde et træningsprogram, der passer specifikt til dig og din styrketræning.

Kostens betydning

Din kost er omega, for de to ting hænger sammen og kosten er tit undervurderet. Men det er helt essentielt for at du kan opbygge styrke og større muskler, at du har kosten i orden. En tommelfingerregel siger, at styrketræning tager de 30% af æren, mens kosten tager de resterende 70%, og det er der som regel noget om.

Du kan bruge et godt træningsprogram til din styrketræning og alligevel ikke opnå gode resultater. Hvis kosten ikke er i orden, bliver din træning aldrig helt optimal.

Cut og bulk i styrketræning

Vil du gerne have de bedste resultater med din styrketræning? Spis ordentligt og struktureret. Inden for styrketræning og primært bodybuilding snakker man om cut og bulk. Cut er perioder, hvor du ligger i energiunderskud (altså spiser mindre end du forbrænder) og bulk er perioder, hvor du ligger i energioverskud.

Hvor lange dine perioder af cut og bulk skal være, er noget, du selv bestemmer, men mange foretrækker at gøre perioderne korte, dvs. ned til et par uger.

Styrketræning og kost

Kosten skal som sagt være optimal, når du styrketræner. For at være på den sikre side, skal du indtage 2 g protein per kg. kropsvægt. Så kan du være sikker på, at du ikke mangler protein. Der sker ikke noget ved, at du kommer lidt højere end de 2 gram, men det er ikke nødvendigt på nogen måde. Med 4 gram bliver du ikke dobbelt så stor.

At få lavet en ordentlig kostplan kan være kompliceret og tager tid. Der skal tages forbehold for individualitet og ønsker. Men nogle retningslinjer er altid gode at følge.

Fif til optimal styrketræning og kost

  • Start dagen med 10-15 gram whey protein. Du har sovet hele dagen, og for at kosten og din styrketræning fungerer optimalt, er det vigtigt, at kroppen hele tiden har protein, så du ikke nedbryder dine muskler
  • Køb kreatin. Kreatin kan nærmest opfattes som lovlig doping uden bivirkninger. Der er ikke fundet nogle bivirkninger ved kreatin, og kreatin er lovligt. Du øger din styrke og kan træne hårdere.
  • Indtag 20-30 gram whey protein hurtigst muligt efter træning. Det er meget vigtigt, at du efter styrketræning får din whey protein meget hurtigt. Du kan eksempelvis medbringe den i træningscentret.
  • Spis dit største måltid lige efter træning. Der er ikke noget tidspunkt på dagen, hvor du får mere ud af energien i mad end efter endt styrketræning. Udnyt det, og spis et rigtig stort måltid.
  • Slut dagen af med noget kasseinprotein (langsomtoptageligt protein) eller blandingsprotein. Sørg for at minimere kulhydrat og fedtindtag inden sengetid. En halv dåse tun inden sovetid er perfekt. 15-20 gram protein.

Med de simple retningslinjer kan du komme rigtig langt med din kost og styrketræning. Generelt halter mange bagud. Så få styr på din kost, så skal resultaterne nok komme.

Du kan med fordel læse vores kostplan til større muskler her.