Nervesystem-190x241Styrketræning er en meget populær træningsform og mange har forskellige mål med deres styrketræning. Nogle vil gerne have større muskler, andre et slankere look og nogle blive stærkere og måske overføre deres træning til anden sport. Men der er ikke mange der styrketræner for at få, det man i videnskabelig sammenhæng kalder, et bedre ”neuralt drive”. Det neural drive dækker over de ændringer der sker inden i kroppen med eksempelvis nervesystemet og er altså ændringer der ikke kan ses. Men disse ændringer er mindst lige så vigtige som større muskler, da det tit er de neurale forandringer der giver den forøgede kraft og en hurtigere og mere eksplosiv bevægelse og de neurale ændringer sker før det kan ses på muskelforøgelse. Men hvordan fungere det egentlig og hvad sker der når man styrketræner?

Hvad sker der i kroppen ved bevægelser?
Kroppens nervesystem består af et ”hovedcenter” og en masse små ledninger ud til hele kroppen. Når en muskel aktiveres for at trække sig sammen under en bevægelse, løber elektroniske impulser igennem en masse af de nervetråde der går ud til netop den muskel. Når disse impulser når ud til muskelen, aktivere de muskelfibre og musklen trækker sig sammen. Dette signal ud til musklen kan måles ved en EMG undersøgelse. Små elektroder sættes på tværs af en muskel og opsamler de elektriske impulser.

Effekt af styrketræning
Ved at lave en EMG undersøgelse før og efter en træningsperiode, kan man undersøge hvad der sker af ændringer neuralt. Det viser sig at nervetrådene sender flere impulser ud for at aktivere samme muskel og dermed aktiveres flere dele af muskelen. Derudover er det sendte impuls også væsentligt hurtigere og man kan dermed producere mere kraft meget hurtigere, end for utrænede. Dette kan have stor effekt ved enten eksplosive idrætsgrene som starten af et sprint, eller accelerationen i et kast, men også for mange mennesker i dagligdagen. Så det neurale er altså en mindst ligeså vigtig reaktion på styrketræning, som det at få større muskler eller at blive stærkere.

Opsumering
Når du styrketræner sker der en masse i kroppen som ikke kan ses, blandt andet med nervesystemet, og disse ændringer sker meget før muskelforøgelse. Derfor skal du ikke være utålmodig fordi der ikke er synlig effekt, efter et par træningspas. Forbedringerne af det neurale drive der i sidste ende har betydning for muskelforøgelse er i fuld gang!

Skrevet af stud.cand.scient Jakob Kelberg 4/11-2011

NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.