Stressede mus, som tidligere har været på slankekure, spiser flere madvarer med højt fedtindhold, end andre ligeledes stressede mus, som ikke tidligere har været på slankekure, ifølge en ny undersøgelse publiceret den 1. december i The Journal of Neuroscience. Disse resultater antyder at moderate slankekure ændrer hvordan hjernen reagerer på stress og kan forøge modtageligheden for vægtstigning hos personer, der ofte er på lynkure.

I denne undersøgelse, som blev ledet af Tracy Bale, Ph.D., så forskere ved University of Pennsylvania nærmere på adfærden og hormonniveauer hos mus på begrænsede slankekure. Efter 3 ugers indtag af færre kalorier, tabte musene 10 til 15 procent af deres kropsvægt, hvilket er meget lig det vægttab mennesker oplever ved slankekure.

En ud af tre amerikanere er nu overvægtige. “Yoyo-slankekure” – slankekure, hvor man midlertidigt taber sig, for blot at tage kiloene på igen, plus lidt ekstra – er et velkendt fænomen. Mens tidligere undersøgelser viser at mus på livslange kalorienedsættende slankekure lever op til 50 procent længere tid end deres velernærede ligemænd, findes der meget lidt viden om konsekvenserne af lynkurene på længere sigt.

Bale og hendes kolleger opdagede at musene havde forøgede niveauer af stresshormonet corticosterone og udviste depressionslignende adfærd. Forskerne fandt også ud af at adskillige gener, som er vigtige for regulering af stress og spisning, havde ændret sig. Tidligere forskning viser at oplevelser kan ændre formen og strukturen på DNA, en virkning kaldet epigenetik. Selv efter musene blev fodret, så de vendte tilbage til deres normalvægt, forblev deres epigenitik ændret.

For at undersøge hvorvidt disse molekylære ændringer muligvis har en virkning fremtidig adfærd, udsatte forskerne musene for stressede situationer og overvågede så hvor meget fedtholdigt mad de spiste. De mus, som tidligere havde været på slankekure, spiste flere madvarer med højt fedtindhold end normale normal mus.

“Disse resultater viser at det at være på slankekur ikke kun forøger stress, hvilket gør et succesfuldt vægttab sværere at opnå, men også at det muligvis kan ‘omprogrammere’ hvordan hjernen reagerer til fremtidig stress og emotionelt behov for mad,” sagde Bale.

Opdagelserne illustrerer de underliggende mekanismer for hvorfor et stykke pizza er så tiltalende efter en stresset dag på arbejdet. Forskerne bag undersøgelsen foreslår at man i fremtiden fremstiller vægttabspræparater som kan modvirke disse stressrelaterede molekyler.

Jeffrey Zigman, MD, PhD, ekspert i endokrinologi, diabetes og stofskifte ved University of Texas Southwestern Medical Center, som ikke var en del af arbejdet med denne undersøgelse, sagde at de omstændigheder, som musene oplevede, meget ligner den type psykosociale stress, som mennesker ofte oplever.

“Undersøgelsen viser tydeligt den svære vej, som personer på slankekure ofte skal gå for at opnå og opretholde deres målsætninger for deres vægttab,” sagde Zigman. “Den viser også at håndtering af stress i løbet af en slankekursperiode kan være afgørende for at opnå disse målsætninger.”

Forskningen blev støttet af University of Pennsylvania Diabetes Center, National Institute of Diabetes, Digestive and Kidney Disease, the Health Research Formula Fund og AstraZeneca.

Kilde: Sarah Bates, Society for Neuroscience