Enhver kan have en dag hvor de føler sig udbrændt. En stresset dag nu og dag er heller ikke nogen nyhed. De to passer os meget godt sammen, da det at være stresset kan være ganske hårdt. Det er dog ikke sundt, at opleve begge ting på en konstant basis over længere tid. Det har usunde følger og er i det hele taget ubehageligt.

Udbrændthed kommer som regel af, at man har haft travlt eller har lavet meget. Man behøver ikke være stresset for at være udbrændt. Enhver har prøvet at være totalt udbrændt efter en tur i forlystelsesparken. Det kan være vigtigt, at føle sig udbrændt eller udkørt nu og da.

Stress kommer ligeledes ofte af, at man har travlt. Stress kan dog også opstå uden nogen særlig grund. Det er ofte i sammenhæng med vores sindstilstand og nuværende situation der afgør om vi er stresset. Hovedreglen er, at hvis vi føler at vi har kontrol, er vi ikke stresset. Føler vi, at vi ikke har kontrol, bliver vi stresset. Enhver kender det. Kan vi ikke gøres vores partner tilfreds eller få dem til at forstå os? Det føles som manglende kontrol. Kan vi ikke styre økonomien eller kan vi ikke finde et arbejde? Det føles som manglende kontrol. At have magt over den situation man er i, og følelsen at have magt over en selv, er utrolig befriende. Mange der lider af stress i længere tid, skyldes at de ikke har evnen til at se hvorfor de er stresset. Selv hvis de ved hvorfor de er stresset, så er det ofte de ikke kan se løsningen på problemet, eller overskue det. Igen en følelse af ikke at have kontrol over sig selv og sit liv.

Der findes godt stress og en god måde at være udbrændt på. Ligeledes findes det modsatte også. Årsagerne er mangfoldige, men grunden til at det udvikler sig til noget der er værre, er altid den samme. Folk mangler kontrollen over dem selv til at gøre det de kan. Det burde ikke kræve alverden at spise sundt, men trods det, spiser flere og flere mennesker mere og mere usundt.

Grænsen imellem at være stresset og udbrændt, og ikke at være det er hård fin. Forskellen er så lille, som til at føle om man har kontrol eller ej. Mange der føler de har kontrol, er afstresset trods at man ud fra deres hverdag ikke skulle tro det. Kan du tage kontrolle over dit liv og komme af med stresset?

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”