StreetfoodKøbenhavn er kendt som gourmetmekka på grund af adskillige restauranter med Michellin-stjerner, men de seneste år har tendensen bredt sig til også at omfatte street food, som er en fællesbetegnelse for de hurtige måltider, der ofte nydes på farten eller tages med hjem eller på kontoret: sandwich, salater, pizza mv.

Et af de nye steder, der hører under kategorien for gourmet sandwichbarer er Kælderen 96, der åbnede i foråret i Valkendorfsgade 5 i København. Indehaver og kok Morten Frydendal fortæller: ”Der lå en sandwichbar i kæ lderen, før vi åbnede, så vi har stadig måbende kunder, der ikke tror os, når vi siger, at de ikke kan få iceberg, rå løg og dressing i deres sandwich, som de plejede. Men vi har altså et princip om, at sandwich skal smage forskelligt og af det, der er vores pointe med den”.

Smagsretninger er der til gengæld mange utraditionelle at vælge imellem. Som for eksempel Coca Cola Pulled Beef med råsyltet gulerod, Slow Cooked Beef med karamelliserede løg, Rosmarinstegte kartofter med oliventapenade og parmesan, Røget laks med squash og citronskal eller Chilli Tunmousse. Fælles for alle ingredienser er, at de er hjemmelavede, både det langtidsstegte kød og alle dressinger. Brød af flere slags bages hver morgen, og det er vel at mærke brød, der er mundret at bide af – ikke for højt eller for hårdt, så selv kvinder med læbestift kan spise en sandwich – uden at den sidder i hele hovedet.

Netop kvinderne er i overtal blandt de kunder, der går op i, at hurtig mad også skal være sund mad med færrest mulige kalorier og tilsætningsstoffer. Således er det naturligvis muligt at vælge glutenfrit brød, ligesom mange sandwich er sammensat specielt til vegetarer eller folk, der vil undgå laktose.

”Vi har ikke kunnet ønske også en bedre start, fortæller Morten Frydendal. Selv om Kælderen 96 kun har været i gang et par måneder, har vi allerede mange stamkunder og rygtet har bredt sig, så vi har fået flere firmakunder, hvor vi leverer til frokoster, møder, receptioner mv.” For Morten Frydendal har det i mange år været en drøm at føre gourmetmaden ud på gadeplanet. Siden læretiden har han arbejdet på nogle af verdens bedste restauranter, heriblandt ikke færre end otte Michellin-restauranter, men en rejse gennem Californien og Sydamerika overbeviste ham om, at det var street food, han skulle satse på.

I Kælderen 96, som er indrettet i ægte retrostil med genbrugsmaterialer, er der kun få siddepladser. Sandwich og salater kan bestilles til afhentning på tlf. 32 10 21 22 og på hjemmesiden k96.dk og til levering gennem Just Eat.