Sådan holder du dig sommersund

En tur til stranden betyder sol, sand, strand og vand. Alle sammen gode ingredienser til en vellykket sommerdag. Men også farlige elementer, hvis du ikke tænker dig om.

Tjek de blå flag
Blå Flag kampagnen er en international miljøkampagne, der arbejder for at højne de danske strande og havnes generelle sikkerhed, service og kvalitet for de besøgende. En Blå Flag strand er ren og pæn og har rent badevand. Omvendt bliver det Blå Flag taget ned, hvis badevandet bliver akut forurenet, og det bliver først sat op, når vandkvaliteten er i orden igen.

Derudover er der også livredningsudstyr, førstehjælpskasse og (nød)telefon i nærheden. Du kan læse mere om, hvor de Blå Flag strande på www.blaaflag.dk og tjekke statusrapporten på din strand.

Husk solcremen
Ja, vi siger det hvert år, men det kan ikke siges nok. Solcreme er obligatorisk på stranden. Genspejlingen fra både sand og vand, samt de begrænsede muligheder for at søge skygge gør solens stråler endnu stærkere, når du er på stranden. Og blæser det en lille smule, så er det nemt at glemme at smøre sig ind, for du mærker ikke varmen, før det er for sent, og du sidder rød som en krebs hjemme i sofaen. Så sørg for at tage solcreme på ca. en halv time, før du planlægger at tage på stranden. Og sørg for at smør efter ca. hver anden time eller mere, hvis du bader eller sveder meget.

Køl maden ned
Det varme vejr øger produktionen af de giftstoffer, der ødelægger næringsstofferne i maden. Så hvis du tager sandwich eller grøntsager med på stranden, skal du enten spise dem inden for to timer efter du er taget af sted eller holde maden på køl, hvis du vil sikre et optimalt næringsindhold. Frugt og nødder lider ikke lige så meget af næringstab i varmen, så det er gode strandsnacks hele dagen igennem.

Få dig et par ordentlige solbriller
Mørke solbrilleglas er ikke ensbetydende med, at de beskytter bedre mod solen end lysere solbrilleglas. Faktisk er det sådan, at jo mørkere glassene er, jo mere åbner pupillerne sig for at slippe mere lys ind og dermed lukker de også flere UV-stråler ind, som kan skade dit syn, hvis du ikke har UV-filter i dine glas. Derfor skal du sørge for, at dine solbrilleglas har 100% UV-beskyttelse uanset form og farve.

Bad ikke påvirket
Breezere og dåseøl passer godt til en festlig strandtur – i reklamerne. I virkeligheden forholder det sig anderledes. Alkohol sænker nemlig din kropstemperatur og øger din risiko for hypotermi (ekstrem lav kropstemperatur), når du er ude og bade. Alkohol er også med til at sløve din koncentration, reaktionsevne og dine sanser. Derudover sænker alkohol også din evne til at holde vejret. Der er altså tale om en masse nedsatte funktioner, som er ekstra nødvendige, når du befinder dig i vand. Så derfor: Don´t drink and dip.