Stræk dig blidt

De fleste af os kan have det svært med strækøvelser, det kan føles hårdt og vanskeligt, at strække kroppen, hvis man ikke er vant til det. Men hvorfor er det så svært for de fleste af os? Det skyldes primært vores nervesystem. Når du anbringer din krop i en underlig position, træder dit nervesystem ind og fortæller dine muskler, at de skal stramme op og kæmpe imod det stræk, de udsættes for. Denne kroppens forsvarsrefleks er skabt for at beskytte dit bindevæv. Og hvis du vil være smidigere, så må du tilegne dig viden om, hvordan du kommer uden om denne mekanisme.

Tip: Stræk ikke bare dine muskler, men også dit sind.
“Forestil dig, at dine muskler er ligesom en bilantenne. Du kan hurtigt ødelægge den, hvis du forsøger at trække den op med magt, fremfor stille og roligt at lade det inderste stykke metal glide igennem det yderste – i hvad der kaldes et afslappet stræk,. For det er ikke nødvendigt at forcere et stræk i en muskel eller prøve at ændre dens struktur. Hvis du slapper af i musklen, så viser den sig i dens fulde længde.

 

Tip: I stedet for at presse dig selv til at blive mere smidig, så slap af og bliv mere smidig.
For at udføre et afslappet stræk: Gå ind i en position, hvor du kan mærke, at musklerne spænder imod. Derfra venter du ganske enkelt på, at den reflektive spænding aftager. Når du kan mærke, at musklen slapper af, gå dybere ind i positionen og tillad musklen at udvide sig. Det vil føles ukomfortabelt, men det skal ikke være smertefuldt. Du har sikkert set nogle, der tvinger sig ind i et baglårsstræk og holder det i 10 sekunder eller hugger op og ned i strækket. Det er ikke nok til at overkomme kroppens strækrefleks. Faktisk forstærker det refleksen, fordi det får dine muskler til at spænde endnu mere op næste gang, du prøver strækket. Forkert teknik kan skade bindevævet, ligamenter og sener og kan resultere i, at du skaber ustabile led.
Tip: Forcer ikke strækket, men prøv i stedet at skabe den afslappede tilstand, som vil tillade musklerne at nå ud i deres fulde længde.
Fitness udøvere, der konkurrerer, og gymnaster har brug for mere flexibilitet end de fleste sportsfolk. Men alle har brug for en flexibilitet til deres hverdag og motionsvaner til at forebygge muskelskader og vedligeholde leddenes styrke. De fleste af os er meget lidt fleksible i vores skulderled, fordi vi tilbringer for meget tid foroverbøjet over en computer. Prøv at teste din skulderfleksibilitet med denne her øvelser og husk at bruge de ovenstående principper.
 

Skulder rotation

Denne øvelse er god for såvel skulder, som for holdningen. Stå med fødderne lidt bredere end skulderbredde og grib fat om et fleksibelt elastikbånd (eller et kosteskaft, hvis du er meget smidig) med overhåndsgreb og låste albuer. Træk fra dine skuldre og forestil dig, at du forsøger at trække båndet over. Med skulderbladene på vej imod hinanden og brystet skudt frem, løfter du elastikbåndet over hovedet og om bag dig. “Sørg for at trække udad i elastikken for optimal smidighed. Det er vigtigt, at du trækker i elastikken, da du ellers kan påføre skulderleddet en skade. Slap af og ånd ud. Gå tilbage til udgangsstilling og prøv igen. Du kan gøre strækket sværere ved at placere hænderne med mindre mellemrum end første gang, du udførte strækket.