Gulerødder beskytter dig om sommeren

Solen er et tveægget sværd. På den ene side har vi brug for at udsætte huden for solpåvirkning, så der kan dannes D-vitamin i kroppen. På den anden side sætter solen ekstra skub i ældning af huden, hvis vi nyder strålerne for længe. Fornuftig omgang med solen er en god idé uanset hvad, og nu har forskere fundet ud af, at det stof, som giver gulerødder deres farve – nemlig betacaroten – kan bidrage til solbeskyttelse.

Forskere fra Münster University Hospital i Tyskland så nærmere på syv undersøgelser af betacarotens beskyttende virkning i forbindelse med solpåvirkning og fandt, at stoffet gav en vis grad af beskyttelse. I det videnskabelige tidsskrift, Photochemistry and Photobiology, beskriver forskerne, hvordan betacaroten indtaget dagligt i mindst ti uger kan give en beskyttelse, der svarer til faktor 4. Det betyder med andre ord, at hvis en person efter 10 minutter i solen viser de første tegn på en skoldning, kan denne person med hjælp fra betacaroten opholde sig i solen i fire gange så lang tid som normalt, før de samme tegn på solskade viser sig.

Vigtig for at holde huden ung
Beta-caroten kan på ingen måde erstatte solcreme, understreger forskerne, men det kan til gengæld give en 24-timers beskyttelse af hele hudfladen, som kan have stor betydning i det daglige. Vi smører os typisk ikke med solcreme, hver gang vi går udenfor, og hudflader som ansigt, ører, nakke og hænder er altid udsat for solen. Her kan betacaroten yde en – i det mindste – vis grad af beskyttelse, da solen ellers ville have fri adgang til at ælde huden.

Solens fremmende indvirkning på ældning af huden er hævet over enhver tvivl. Det skyldes nemlig udviklingen af nogle skadelige molekyler, som kaldes frie radikaler. De angriber fedtsyrer i cellemembranerne og forårsager skader på cellen og dens arvemateriale (DNA). Betacaroten er en kraftig antioxidant, som neutraliserer frie radikaler, og derigennem er med til at begrænse solstrålernes skadelige virkning.