roidsDet er snyd og direkte klamt, lyder det ifølge ny undersøgelse

Ordet ’steroider’ vækker ikke ligefrem positive associationer, når man spørger danske unge. I hvert fald ikke hos de 52 unge, der har deltaget i en undersøgelse, som seniorforsker ved SFI, Signe Ravn, arbejder med.

Undersøgelsen er baseret på kvalitative interviews og fokusgrupper, hvor de unge blandt andet diskuterer, hvordan de opfatter forskellige former for risikotagning, herunder brug af steroider. I en netop publiceret artikel fra undersøgelsen, som Signe Ravn har skrevet sammen med Julia Coffey fra University of Newcastle, konkluderer forskerne, at unge har helt andre holdninger til steroider, end de har til stoffer som kokain og ecstasy.

 

Overraskende nok er det ikke den helbredsmæssige risiko, der topper ikke-listen over årsagerne til, at de unge tager afstand fra misbruget af de muskelopbyggende stoffer.

Frygten for de mange velkendte bivirkninger er nemlig ikke det, der står øverst på listen, når de unge bliver spurgt ind til deres syn på anabole steroider. Men de adspurgte i studiet mangler på ingen måde argumenter for ikke at bruge steroider. De finder misbruget direkte klamt og anser de steroidpumpede kroppe som unaturlige, vulgære og en form for snyd. Og de unge forbinder misbruget med: Overdimensionerede muskler, grimme tatoveringer og dårlig moral.

Faktisk i så høj en grad at misbruget vækker afsky hos de unge, der lægger ekstremt stor afstand til folk, der bruger steroider. Og en del af de unge fra undersøgelsen betragter brug af steroider som et tegn på manglende viljestyrke og noget snyderi.

Ifølge Signe Ravn kan undersøgelsens resultater bruges i forbindelse med fremtidige Anti Doping kampagner, for de unge kender godt til de alvorlige bivirkninger som impotens, blodpropper, hårtab, aggression og depression. Men det er ikke dem, som de primært associerer brugen af steroider med, snarere den frastødende livsstil, dårlig smag og dårlig moral, der følger med misbruget. Og på SFI´s hjemmeside uddyber hun med følgende kommentar: ”Det handler ikke om, at bare man bliver ved med at oplyse, så skal de nok forstå det en dag. De unge ved godt, at det kan være farligt. Men det er nogle andre ting, der er vigtige, når de gør op med sig selv, om de har lyst til at eksperimentere med steroider eller ej.”