peaunutsHvis man har en form for fødevareallergi, betyder det at man ikke kan tåle nogen bestemte typer af proteiner. Disse kaldes under en betegnelse for allergener, Når man snakker om peanuts, er den rette definition på disse at de er saltede og ristede jordnødder.

Når man lider af jordnøddeallergi, vil man få en allergisk reaktion, hvis man er i kontakt med de allergener(proteiner) som findes i jordnødder. Hvornår den allergiske reaktion indtræffer, er forskellig fra person til person, da der er forskel på hvor store mængder jordnød, der skal til før man reagerer på det – det afhænger af jordnøddeallergikerens tærskel.

Men en af de store ulemper ved denne type af allergi, er at mange reagerer meget kraftigt på selv små dosser, hvilket da vil vise sig i form af kløen, astma, åndedrætsbesvær eller blodtryksfald. Derudover findes der en række proteiner som er meget sammenlignelige med de allergener som er i jordnødder – der vil her ske en krydsreaktion, hvorved jordnøddeallergikeren vil opleve at vedkommende at de udover reaktion på jordnød, også vil kunne risikerer at reagerer fødevarer som sojabønner, friskbælgede ærter, limabønner etc.

I mange forarbejdede fødevarer er der et skjult indhold af jordnødder, hvor det i nogle tilfælde nævnes på varen at der kan forekomme spor af jordnødder. Dette ser man blandt andet i morgenmadsprodukter, kager, brød, kiks, chips, slik – der er flere fødevarer end man umiddelbart tror, hvor der er risiko for at jordnødder findes i meget små mængder. Dette skaber visse udfordringer for dem vis tærskel er meget lille, da deres fødevarer sortiment dermed nedsættes gevaldigt. Nogle kan være så følsomme, at selv usynlige spor af jordnødder kan være nok til at udløse en livsfarlig allergisk reaktion.

Men hvordan kan man så forebygge at ens barn får jordnøddeallergi?

Ny forskning foreslår at gravide kvinder, som ikke er allergiske overfor jordnødder, men indtager en større mængde af disse gennem deres graviditet, vil være med til at reducerer risikoen for at deres kommende barn udvikler jordnøddeallergi. Forskerne beskriver dette påfund som endnu et led i den teori som siger at hvis man i et tidligt stadie udsættes for disse allergener, vil man nedsætte risikoen for at udvikle fødevareallergi igennem barndommen, da man herved vil øge sin tolerancetærskel i forhold til allergenerne. Der skal dog yderligere forskning til at bekræfte denne forskning, for at kunne lave en endelig konklusion.

Af Nanna Aagaard Larsen