Æg er en god kilde til protein. Æggehviden indeholder protein og meget lidt fedt og kulhydrat, mens æggeblommen indeholder protein og en del fedt. Hele æg indeholder knap ti gram fedt pr 100 gram: Hviden indeholder stort intet fedt, mens blommen indeholder 26,5 gram pr 100 gram.

Men der er stor forskel, på hvilket liv en æglæggende høne har, alt efter om den lever som skrabehøne, burhøne, økologisk høne eller frilandshøne.

For alle danske æg, der ligger i køledisken i dit supermarked, skal komme fra æglæggende høns der tilhører en af ovenstående katagorier.

For udover at de økologiske æg smager bedre, så er der helt klart også bedre hensyntagen til deres velfærd hos de økologiske producenter.

F.eks må der maksimalt være 6  læggehøns på en m², hos en økologisk producent, mens der f.eks hos producenter af skrabeæg tillades helt op til 9 høns per m2. Ligesom øko hønsene har adgang til det fri, når vejr-forholdene tillader det. Og som udgangspunkt skal fodret som de økologiske høns spiser også være økologisk produceret. Dog må der i en overgang bruges op til 5% ikke-økologisk proteinfoder, hvis ikke der skaffes økologisk produceret foder.

Du kan altid se om de æg du vælger er økologiske ved at finde EU’s grønne økologi logo på ægge-bakkerne.

Du kan også se det danske Ø-mærke, hvis den seneste økologikontrol er udført i Danmark.

Kilde. Fødevarestyrelsen