Her er en række råd, der gør dit
kredsløb toptunet til et aktivt sexliv

Dine kostvaner påvirker din lyst til sex, din præstationsevne på lagnet og din evne til at blive eller gøre gravid. Det handler om at holde kredsløbet sundt og få en passende mængde af de stoffer, der fremmer sexlivet.

Dit blod skal flyde let
Der må ikke være for meget åreforkalkning i kredsløbet, hvis dit sexliv skal være godt. Åreforkalkning øger risikoen for impotens, fordi blodet så har svært ved at komme ud i de små blodkar i penis.

Undersøgelser har vist, at mænd med lavt indhold af HDL-kolesterol har større risiko for problemer med rejsningen. HDL er kredsløbets skraldemænd, der sørger for at fjerne kolesterol fra åreforkalkning og transportere det ud af kroppen, så blodet glider bedre. Et godt kredsløb har også betydning for kvinders lyst og seksuelle ydeevne.

Undgå mættet fedt
Mættet fedt giver åreforkalkning. Det findes bl.a. i mælkefedt (f.eks. smør, fløde og ost), kødfedt (dvs. fersk kød og kød-pålæg), hård margarine og industriprodukter, der indeholder hærdet fedt.
Mættet fedt er formentlig også den form for fedt, der feder mest.
Vælg flerumættet fedt
Flerumættede fedtsyrer sænker det totale kolesteroltal og har samtidig en gavnlig indvirkning på forholdet mellem det heldige (HDL) kolesterol og det lede (LDL) kolesterol. Dette forhold er afgørende for, om der alt i alt bliver aflejret (pga LDL) eller udrenset (pga
HDL) mest kolesterol. Du får flerumættet fedt bl.a. fra solsikke-frø, vindruekerneolie, solsikkeolie, tidselolie og majsolie. Som ekstra gevinst tager du ikke så let på, når du bruger flerumættede fedtstoffer i stedet for mættede fedtstoffer.
Hold dig slank
Overvægtige har mindre HDL i blodet. Specielt hvis overvægten sidder på maven, som den ofte gør hos mænd. Vægttab får HDL, og potensen, til at stige.
Lad være med at ryge
Rygning giver åreforkalkning bl.a. ved at sænke HDL. Daglig rygning er måske det mest usunde, du kan udsætte din krop for. Heldigvis er det aldrig for sent at holde op og genvinde sundheden.
Spis mange fibre
Fibre støtter HDL’s indsats med at fjerne overskydende kolesterol fra blodbanen og udskille det fra kroppen. Specielt fibre fra grøntsager og frugt er effektive.
Dyrk motion
Motion er måske det mest effektive middel til at øge HDL.
Undgå negativ, kronisk stress
Stress øger HDL. Tilrettelæg dit liv så du ikke bliver stresset på en negativ måde og ihvertfald ikke for længe ad gangen. Indbyg nogle rutiner i din hverdag, der får dig til at slappe af – f.eks. musik, massage eller meditation.
Spis meget frugt og grønt
Antioxidanter beskytter din krop mod åreforkalkning. Spis mindst 600 gram grøntsager og frugt om dagen. Så får du både antioxidanter og fytokemikalier nok. Fytokemikalier er en fælles betegnelse for de mange plantestoffer, man mener bl.a. hjælper til at holde kredsløbet sundt.
Drik alkohol i moderate mængder
Alkohol i moderate mængder øger HDL. Alkohol i for store mængder fremmer derimod åreforkalkningsprocesserne.
Kaffe øger lysten – men gør det sværere at gennemføre Du kan få mere lyst til sex ved at drikke en kop kaffe eller noget andet koffeinholdigt såsom the eller cola. Koffein sætter gang i dit sympatiske nervesystem, der bl.a. har betydning for din seksuelle opstemthed. Virkningen kommer hurtigt, men koffein har den bivirkning, at det virker vanddrivende. Den vanddrivende virkning kommer først efter noget tid, måske når du er godt i gang med akten.
Den pludselige trang til at tisse er generende og kan gøre det sværere at nyde eller gennemføre det seksuelle samvær. Når blæren er fyldt, går der koks i nervesystemet, så det kan blive sværere at give sig hen. Hvis du bruger kaffe som seksuel stimulator, skal du altså huske ikke at have drukket for meget af andre drikke forinden. Hvis du generelt har drukket meget væske, så kan en kop kaffe være det, der for alvor sætter gang i blæren.

Zink sætter gang i sædcellerne
Zinkmangel kan føre til spermmangel og impotens. Sæd har et meget højt indhold af mineralet zink. Zink har stor betydning for sædcellernes evne til at bevæge sig. God bevægelsesevne, såkaldt mobilitet, er afgørende for, at sædcellerne kan svømme i mål, når de først er blevet fyret af. Hvis de går død på halvvejen på grund af zinkmangel, når de ikke frem til ægget. Det er værd at vide for par, der har svært ved at blive gravide. Det er nemlig ikke altid kvinden, der er noget i vejen med. Mandens sædkvalitet kan være forringet af forskellige årsager, og kosten er en overset faktor i den sammenhæng.
Omvendt kan det være fristende som mand, at bruge zinkmangel som prævention. For det første er det en meget usikker metode. For det andet er det ikke særlig smart, da zinkmangel også giver mange andre bivirkninger.
Ufrivilligt barnløse par kan overveje at give manden et ekstra zinktilskud i en periode, og se om det hjælper. F.eks. i form af en daglig multivitamin- og –mineraltablet, der indeholder 100% af den anbefalede daglige tilførsel. Hvis der er stor seksuel aktivitet med hyppige udløsninger, bør man overveje et ekstra zinktilskud, så tilskuddet i alt kommer op på 2 x anbefalet daglig tilførsel. Mænd mister, hvad der svarer til en fjerdedel af den gennemsnitlige daglige zinkoptagelse fra kosten med hver udløsning. Manden mister helt præcis 1 mg zink per levering. Heldigvis kan kroppen i nogen grad tilpasse sig dette, ved bl.a. at øge zinkoptagelsen i tarmen, men det er alligevel klogt, at være på den sikre side.
De bedste zinkkilder er skaldyr, rødt kød, fuldkornsprodukter og æg.
Zink findes generelt i fødevarer med højt proteinindhold. Det er vigtigt at spise zink regelmæssigt, da kroppen ikke har et decideret zinklager. Det er også vigtigt at sammensætte måltiderne, så de indeholder flest mulige faktorer, der fremmer zink optagelsen og færrest mulig, der hæmmer zinkoptagelsen. Fremmere omfatter animalsk protein (pga højt indhold af aminosyrerne histidin og cystein),
laktose- og glukosepolymerer (f.eks. maltodextrin) og citrat. Hæmmere
omfatter: fytinsyre (fra fuldkornsprodukter og kornfibertilskud), tanniner (bl.a. fra the), konkurrence med andre mineraler (f.eks. jern, hvilket kan give problemer, hvis man også tager jerntilskud, der så hæmmer zinkoptagelsen). Mænd bør spise 9 mg zink per dag, mens kvinder kan nøjes med 7 mg.
Stress og sygdom øger behovet for zink. Zinkmangel kan indtræde allerede efter 5 uger med for lavt zinkindtag eller øget behov pga de lave zinkdepoter i kroppen. Zink er et af de mineraler, der hyppigst forekommer mangel på. Udover de seksuelle symptomer på zinkmangel kan man blive ramt af mange andre irriterende mangelsymptomer, såsom dårligt immunforsvar, hudlæssioner, negleforandringer, hårtab og – affarvning, irritabilitet, apati, depression, træthed, nedsat synsevne og diarré.
Animalsk protein sætter gang i lysthormonet Det samlede proteinindhold i kosten og forholdet mellem animalsk og vegetabilsk protein har muligvis betydning for dannelsen af hormonet testosteron. Testosteron er egentlig det mandlige kønshormon, men kvinder danner også testosteron omend i meget mindre doser end mænd.
Testosteron menes at være afgørende for det seksuelle drive hos begge køn. Dvs. jo mere testosteron, des mere lyst har man til sex.
Kontrollerede undersøgelser har vist, at testosteron har tendens til at falde, hvis man skifter fra almindelig blandet kost med animalsk protein til vegetarkost. Det kan skyldes forskellig aminosyresammensætning i de to proteintyper. Det kan også skyldes, at vegetabilske proteinrige fødevarer såsom bønner indeholder nogle plantestoffer med østrogenlignende virkning i kroppen. Dvs. de kvindelige kønshormoner går ind og udkonkurrerer lysthormonet testosteron. Det kan derfor være en god idé at sammensætte kosten, så den indeholder animalske proteiner fra f.eks. kød, fisk, æg, skaldyr og mælkeprodukter.
Jernmangel forringer kvinders seksuelle appetit
Mange danske kvinder spiser for lidt jern. Det gør dem trætte, så de også får mindre lyst til sex. Unge kvinder bør derfor spise meget kød, frugt, grønt, surdejsrugbrød og holde igen med klidprodukter, æg, mælk til maden, the til maden og kalktilskud. En blandet vitamin- og mineraltablet er også en god idé, hvis man spiser ensidigt eller ofte er på kur. Jernmangel er derimod yderst sjældent et problem for mænd.
Spis en banan sammen med p-pillen
Nogle kvinder får øget behov for B6-vitamin, når de tager p-piller.
Mangel på B6-vitamin kan give depression og irritabilitet og kan dermed påvirke sexlysten. Gode kilder til B6-vitamin er bananer, fisk, indmad, kød, kartofler, grøntsager og fuldkornsprodukter.
Husk E-vitaminerne
E-vitamin er en vigtig antioxidant, støtter ilttransporten rundt i kroppen og har betydning for kredsløbet. Undgå at tage store doser E- vitamin som kosttilskud, da det mistænkes for at øge risikoen for hjerneblødning. Op til 50 mg per dag er formentlig ufarligt. En blandet vitaminpille plus kost indeholdende planteolier, nødder, frø, mandler, ål, torskerogn, grønkål, æg og fuldkornsprodukter burde dog være rigeligt for de fleste.
A-vitamin fremmer spermdannelsen
A-vitamin har fundamental betydning for mænds sædproduktion. Mangel på A-vitamin gør, at mænd har sværere ved at gøre kvinder gravide. A- vitamin har også betydning for dannelsen af flere hormoner, ligesom vitaminet indgår i kroppens antioxidantforsvar. Gode kilder er gulerødder, lever, fedtfattig leverpostej, grønne bladgrøntsager og tomater. A-vitamin er ligesom E-vitamin et fedtopløseligt vitamin.
Dvs. du skal spise noget fedt i samme måltid, som du spiser A- vitamin. Ellers ryger det direkte ud i potten uden at gøre gavn i kroppen.
Drik lidt alkohol
Udover den gavnlige virkning på HDL-kolesterol, har alkohol også nogle andre gunstige effekter i seksuel sammenhæng. Alkohol tager toppen af hæmningerne ved at bedøve nogle bestemte hjernecentre. Det gør det lettere for den undertrykte lyst at komme frem i bevidstheden. De ydre blodkar, kapillærerne, bliver udvidet efter alkoholindtagelse. Det giver en følelse af varme, der kan stimulere lysten, specielt i koldt vejr. Det kan godt være, man har mere lyst, når man er beruset, men evnen til at gennemføre foretagnet
bliver som bekendt dårligere, når promillen er blevet for høj. Den gode effekt får man ved mådehold, dvs. et par genstande – ikke druk.
Alkohol i form af vin giver også nogle andre stoffer, man mener er gavnlige for kredsløbet og kroppens sundhedstilstand i det hele taget. Virkningen af alkohol kommer her og nu i modsætning til virkningen af de andre råd, der først kommer på længere sigt. Det kan altså være en god idé, at dele en flaske god rødvin som indledning til en aften med hjemlig hygge.