chilliChili kan andet og meget mere end blot udgøre et brændende indslag i eksotiske madretter. Chili er rent faktisk godt for sundheden på mange fronter. Og kombineres chili med hvidløg og/eller ingefær gør du både dine smagsløg og din sundhed yderligere en tjeneste.

 
Sæt gang i vægttabet
Forskere verden over har i de senere år fokuseret på chiliens evne til at sætte kroppens forbrænding i vejret. Det er stoffet capsaicin, der populært sagt skruer op for kroppens varmeproduktion.

Forskere vurderer, at spiser man tre stærke chilimåltider pr uge, vil man kunne tabe sig godt og vel 2 kilo per år. Og det tabte vil primært komme fra overflødige fedtdepoter.

Chili tager smerterne
Men capsaicin kan mere! Stoffet menes også at have en smertelindrende effekt. Nyere forskningsresultater har påvist, at chili nærmest ‘bedøver’ vore sensoriske nerveceller i en grad, så de bliver mindre smerteregistrerende. På længere sigt regner forskerne med, at der kan udvikles dels smertestillende chilitabletter og dels lindrende chilicremer. Tabletterne kunne tænkes brugt ved hovedpine, mavesår og gigt, mens cremen kunne finde anvendelse i behandlingen/lindringen af muskelømhed, forbrændinger og psoriasis.

Chili som kræftforebygger
En stigende mængde forskningsresultater har indikeret, at chili forebygger visse kræftformer. For eksempelvis viste en nylig undersøgelse en vis forebyggelse af to kræftformer, nemlig kræft i æggestokkene og i bugspytkirtlen. Desuden har laboratorieforsøg på mus vist, at chili hæmmer væksten af kræftsvulster. Befolkningsundersøgelser har tilmed vist, at dødsfald forårsaget af kræft er lavere i lande, hvor stærk chili er hverdagskost. Dog venter flere videnskabelige undersøgelser, før faste konklusioner omkring chilis kræftforebyggende evner kan drages.

Øvrige fordele
Spiser du eksempelvis megen frisk chili samt rød peber scorer du samtidig en hel del C-vitamin. Der siges at kunne forebygge snue, influenza og forkølelse. Chili besidder desuden evnen til at udvide blodkar, hvilket har givet forhåbninger om, at chili kan forebygge blodpropper.

Tja, og så har det vist sig, at chili har en gunstig indvirkning på kvinders humør inden menstruationen. Chili modvirker med andre ord det ‘præmenstruelle syndrom’ også kaldet PMS. Forklaringen på denne sidegevinst er angiveligt, at kroppen efter indtagelse af chili frigiver endorfiner, der giver en afslappet følelse af lykke.

Den asiatiske vinderkombination
I mange chiliretter, især i Thai-retter og i anden orientalsk mad, indgår også hvidløg og ingefær, hvilket jo kun gør smagen bedre og nydelsen større – og ikke mindst SUNDERE!

Hvidløg har nemlig en lang række sundhedsfordele: Hvidløg styrker immunforsvaret, forebygger hjertekarsygdomme, forebygger stress og hæmmer væksten af bakterier og vira. Ingefær har en sænkende effekt på blodtrykket samt en glimrende evne til at sænke indholdet af kolesterol i blodet.

Desuden har videnskabelige undersøgelser påvist, at ingefær har en vis hæmmende virkning på bakterier og vira. Derfor anses roden for blandt andet at kunne forebygge forkølelse. Ydermere har ingefær en god indvirkning imod visse gigtformer, køresyge, kvalme (herunder morgenkvalme/ graviditetskvalme) og hovedpine.