AvocadoFedme er på nuværende tidspunkt et stort problem både i Danmark, men også på verdensplan, hvor dets forekomst stiger stadigt. Udover at der sker en stigning i antallet af overvægtige, så er tilfældet også at de overvægtige bliver federe og federe – dette er et stort på problem, da dette ikke alene har en effekt på den overvægtige selv, men den såkaldte fedmeepidemi påvirker i den grad den generelle folkesundhed og medfører at de offentlige budgetter er under et gevaldigt pres kontinuerligt. Tallene viser på nuværende tidspunkt at op til 15 % af alle voksne i Danmark er overvægtige, hvilket vidner om et kæmpe sundhedsproblem.

Der er behov for nogle tiltag og nogle sundhedsstrategier, da de årsager og faktorer som spiller ind på problemet, er mangfoldige og dermed gør det til en komplekst sundhedsproblemstilling.

Hvis man skal kigge på en lille ændring som kunne foretages af den enkelte overvægtige, så er det det påfund som et nyt studie har fundet. I et nyt studie fra the Department of Nutrition at Loma Linda University California, har man fokuseret på kosten og dens udformning og hvilke tiltag man kunne foretage, for at forebygge en yderligere vægtøgning, men hjælpe til at der opnås et vægttab. Resultaterne viser at en halv avocado til frokost, kan stille sulten på bedre vis hos overvægtige mennesker og reducerer behovet for en snack efter et måltid. Begrundelserne for dette, ligger i at man fra forskernes side, mener at avocado har en gavnlig indvirkning på blodsukkerniveauet.

Avocadoen betegnes for at være en meget nærende frugt, da dens næringsprofil viser et højt indhold af umættede fedtsyrer, vitaminer og mineraler. Fedtindholdet er overvejende mono-umættede fedtsyrer, som er en del af gruppen af flerumættede fedtsyrer – specielt for disse er at de er essentielle fedtsyrer som kroppen ikke selv er i stand til at danne og derfor skal tilføres via kosten. Disse fedtsyrer er blandt andet gode i forhold til at reducerer kolesterolniveauet i blodet, samt en lang række andre sundhedseffekter som reducering af risikoen for hjertekarsygdomme og hjertetilfælde.

I studiet ville man mere specifikt kigge på avocadoens effekt i forhold til blodsukkerniveau, insulinfølsomheden og dens indvirkning på vores appetit og dermed lysten og behovet for at indtage snacks efter et måltid med avocado.

Avocado betegnes for at være en særdeles næringsrig fødevare som fortjener sin plads i en sund og næringsrig kost, hvilket studiets resultater også bekræfter, da gruppen af deltagere der indtog en halv avocado til deres frokost, havde nedsat deres behov for at spise indenfor de første tre timer efter et måltid, med 40 %. Udover at implementeringen af den halve avocado gav en reducering i det samlede kalorieindtag og kulhydratmængden, så havde det også en gavnlig indvirkning på blodsukkerniveauet som blev stabiliseret, og dermed ikke fik de store udsving som er ugunstige for vores sundhed.

Af Nanna Aagaard Larsen