Det er velkendt, at kokain, sex og hasardspil påvirker det center i hjernen, som udløser stoffet dopamin, der giver en kortvarig følelse af lykke.

Ny forskning tyder på, at mangel på søvn kan have samme effekt.

Forskere ved University of California og Harvard Medical School har undersøgt en gruppe forsøgspersoner, hvoraf del ene halvdel blev bedt om at holde sig vågne en hel nat, mens den anden halvdel fik deres gode nattesøvn. Resultaterne påviste, at testpersonerne, der ikke havde sovet, efterfølgende oplevede en højere grad af lykkefølelse end kontrolgruppen.

Samtidig viste hjernescanninger, at niveauet af dopamin var højere hos de personer, der havde holdt sig vågne om natten.
Forskerne bag undersøgelsen forklarer, at den kortvarige følelse af eufori kan føre til dårligere dømmekraft:
»Baseret på resultaterne vil jeg være bekymret, hvis en skadestue-læge, der har været oppe i 20 timer, skal foretage rationelle beslutninger om mit helbred. Vi skal kunne stole på, at folk, som tager vigtige beslutninger – fra læger til piloter – får tilstrækkelig søvn,« udtaler professor i psykologi Matthew Walker til Journal of Neuroscience.
Søvnmangel kan forhøje niveauet af dopamin i hjernen kortvarigt. Det er kroppens modreaktion, fordi den i virkeligheden er sløv og ineffektiv. Men på trods af den kortvarige følelse af energi, kan søvnmanglen føre til irrationelle beslutninger. Så husk at få din nattesøvn, hvis du skal træffe de rigtige beslutninger.