Når du træner er det vigtigt at få tilført tilstrækkeligt med protein. Når Roskilde Dyrskue åbner stalddørene i år, bliver det med en god nyhed for dem, som interesserer sig for godt oksekød. Syv af de bedste kødkvægsracer bliver præsenteret af danske landmænd, og det vil være muligt at se kødet blive udskåret og efterfølgende tilberedt af professionelle kokke. Målet er, at give de besøgende et indblik i den høje kvalitet og de spændende variationer, der er i dansk kødkvæg.

Det er sjældent man ved, hvilken kvægrace ens oksekød stammer fra, og det er synd, mener de danske landmænd, slagtere og kokke. Oksekød fra dansk kødkvæg er nemlig blandt verdens mest eftertragtede og byder på spændende variationer.
På Roskilde Dyrskue får man derfor i år for første gang mulighed for at stifte bekendtskab med Angus, Blonde Aquitane, Limousine, Hereford, Dexter og flere andre kødkvægsracer samlet ét sted. Det vil både være muligt at møde dyrene, følge udskæringen af oksekroppene og smage kokkenes bud på, hvordan godt oksekød skal smage.

Et varieret kvalitetsprodukt
– Oksekød burde man behandle og gå op i ligesom vin. Der er mange forskelle på racerne, og selvom der er tale om høj kvalitet af kødet, så kan man med fordel vælge bestemte racer til bestemte retter. Det vil vi gerne sætte fokus på med det her projekt. Eksempelvis vil kokkene vise, både hvordan man laver gammledags slow-food af bov, og hvordan den helt rigtige saftige oksebøf skal grilles samtidig med, at de diskuterer racernes forskelligehed,” siger Thor Nielsen, dyrskueleder, Roskilde Dyrskue.

Thor Nielsen lægger vægt på at kødkvæg er en produktionsgren i dansk landbrug med højt dyrevelfærd. Kødkvæg færdes frit på enge og overdrev, de går ikke i bindestalde, og de lever i høj grad af græs. Ofte kommer kødkvæg fra mindre landbrug, som har specialiseret sig i at producere en bestemt race for derigennem at kunne leverere et prima produkt.

Nyt koncept – nye målgrupper
– Kød & kvæg arrangementet er noget helt nyt for os, og vi håber at kunne udfordre både vores besøgende og rammerne for dyrskuet i det hele taget. Det er eksempelvis nyt, at vi samler alle de faggruper, som skal til for at levere et godt produkt – lige fra landmændene, slagtere og kokke. Når de alle er samlet og gør deres bedste, så tror jeg, vi vil opleve en spændende synergi, som man normalt ikke oplever,” lyder det fra Thor Nielsen, der også forventer, at eventen vil tiltrække nye besøgende til Roskilde Dyrskue.

Kødkvægsarrangementet bygges op i et flot miljø, med gode muligheder for at komme i kontakt med både dyr, avlere, slagtere og kokke. Der vil være masser af informationsmateriale for både børn og voksne og nye aktiviteter gennem hele forløbet i den første weekend i juni 4. 5. og 6. juni 2010.