Rygning har længe været “no go” på landets større arbejdspladser. Fremover kan det også være slut med at indtage slik og sukker på jobbet.

Hos LEGO og Novo Nordisk er slik godt nok ikke direkte forbudt, men virksomhederne har fjernet søde sager fra automater og kantiner. I stedet bliver medarbejderne tilbudt frugt, grøntsager, nødder og groft brød.

Unødige fristelser
Seniorkonsulent i Health and Safety hos LEGO, Jacob Hindhede siger, at koncernen i flere år har arbejdet for at fremme sundheden blandt medarbejderne.

– Men vi opdagede, at vi var tvetydige i vores signaler. Vi støttede medarbejdernes sunde livsstil, men med den anden hånd stillede vi unødige fristelser frem og gjorde det sværere for dem at leve det sunde liv, udtaler han til Danmarks Radio P1.

LEGO prøvede en overgang at lade det være op til medarbejderne selv at vælge mellem sunde og usunde fødevarer og drikke. Men erfaringerne viser, at medarbejderne altså vælger det sunde, når det både er tilgængeligt, synligt og der er variation i udbuddet.

Et spørgsmål om holdning
Ifølge Jacob Hindhede er fravalget af de usunde søde sager også et spørgsmål om at virksomheden tager stilling.

– Hvis man grundlæggende tror på at holde raske mennesker raske, så er det svært at ignorere arbejdspladsen. Så er den nødt til at tage stilling, siger han.

LEGO har derfor også rygestop kurser og adskillige træningshold, hvor medarbejderne både kan være med i løbe – og cykelklubber.