Findes der noget mereDEMOTIVERENDE end ordet slankekur? Jeg ved ikke med dig, men jeg krøller tær, væmmes og forestiller mig den ene uge efter den anden uden god mad, og kedelige grøntsager i læssevis (ikke at grøntsager er kedelige. Absolut ikke. Men når det er det eneste du får såååå… På forhånd undskyld til alle jer, der er vegetarer ;) ). Slankekur er en pseudo tankegang, som er opstået i vores moderne samfund. I stenalderen, middelalderen og til for nylig, var slankekur ikke noget man bekymrede sig om. Nu er det en del af vores samfund og hvert eneste ugeblad har ugens slankemad, slankekur eller endnu værre, slankepiller.Jeg vil i denne artikel prøve at forklare hvorfor, slankekur som et begreb i sig selv ikke gør at du kan tabe dig permanent.

Slankekurens største fejl

Der findes mange slankekurer. Nogle bedre end andre. Nogle slankekurer giver gode og hurtige resultater. Nogle slankekurer kan være i den behagelige ende. Andre slankekurer kan være direkte farlige. Ofte dem der inkludere slankepiller eller ensformig kost, eller ekstreme forhold. God eller dårlig, alle slankekurer bygger på et fundamentalt, forkert præmis som er følgende:

En slankekur er en midlertidig ændring i sine spisevaner som medfører vægttab.

Kunne du se den ene, store, kæmpe, enorme, gigantiske fejl der var ved den sætning? Som min dansklærer ville have sagt: “Jeg leder efter ét ord. Du skal være skarpt som et samurai sværd”. Har du gættet det? Fejlen er:

M I D L E R T I D I G.

Jeg tror ikke på, at der findes en eneste person her i verden, der har nogen som helst planer om at være på en slankekur resten af sit liv. Problemet, som du nok snart har gættet, er at de ændringer man laver er midlertidige. Desuden er de ofte ubehagelige, så man glæder sig til man endelig slipper for dem. Forestil dig en person som gerne vil tabe sig tyve kilo. De tyve kilo kom oprindeligt pga. nogle dårlige spise og motionsvaner. Nu tager vedkommende sig endelig sammen, går på en slankekur, følger den, og taber sig de tyve kilo.

Hvad tror du så nu der sker når vedkommende er færdig med sin slankekur? Fortsætter vedkommende med de spisevaner der hører til kuren, eller vender han/hun tilbage til sine gamle vaner? Det kan du lige tro de gør. Især fordi de nye “vaner” med slankekuren er ubehagelige, og derfor nærmere kan kaldes for ufrivillige handlinger, frem for vaner. En slankekur har med andre ord nogle af følgende svagheder:

  • Den er midlertidig
  • Den kræver ofte ubehagelige tiltag
  • Den handler ikke om hvordan man vedlige holder vægten.

Løsningen på “slankekur” tyranien

I stedet for overhovedet at starte på en slankekur, skal du lærer nogle grundlæggende principper inden for sund livsstil. Jeg ved godt sund livsstil for mange, kan lyde som enden på det gode liv, men prøv nu lige at lade mig snakke færdig. En sund livsstil burde måske defineres først, så vi er enige. Dog er dette ikke formålet med denne artikel, så det må vi gemme til en anden gang. Lad os kigge på nogle af principperne for en sund livsstil når det kommer til mad.

  • Mad skal smage godt – Mad er en nydelse, og det skal det blive ved med at være. Om du er vegetar, allergiker, kvinde, mand eller whatever, så skal mad være noget du ser frem til. Og have lov til at spise i mængder der gør dig mæt.
  • Mad skal være sundt – Den her har du nok hørt før. Mad skal være sundt og sund mad smager faktisk godt. Faktisk bedre end usund mad. Dette er en meget barnlig ting at skrive, men jer der siger noget andet har enten aldrig smagt god, sund mad, eller også er det så lang tid siden, at jeres smagsløje er fuldstændig døde.
  • Mad skal være af høj kvalitet – Masseproduktion = IKKE GODT. Vi lever i et samfund, hvor de fleste af os er nødt til at købe masseproduceret mad. Dette er ikke skidt, men også langt fra optimalt. En grøntsag lavet i ens egen urtehave, kan du godt regne med er langt mere næringsrig, end en tomat lavet som en del i masseproduktion. Mere, bedre ernæring betyder en sundere, flottere krop. En mere mæt, velfungerende mave. Alt sammen noget der er med til at holde fedtet væk og energien oppe.

Der kunne skrives meget mere, men jeg håber du forstod min pointe i denne omgang. Nogle god ideer, holdninger, spørgsmål eller diskussions forslag? Smid en kommentar i bunden af denne side.

“NB: Denne artikel er oprindeligt skrevet til nettraening.dk, og Fitnews kan derfor ikke garantere indholdets kvalitet. Søg evt. efter andre artikler om emnet her på siden.”