Skolernes MotionsdagFredagen før efterårsferien er det en fast tradition, at landets skoleelever skal i idrætstøjet.
Nu vil Dansk Firmaidrætsforbund også have de voksne til det. Derfor introduceres Arbejdspladsernes Motionsdag samme dag som Skolernes Motionsdag.

Siden 1982 har landets skoler afholdt en idrætsdag fredagen før efterårsferien, og nu skal arbejdspladserne også til det, hvis det står til idrætsorganisationen Dansk Firmaidrætsforbund.

”Vi håber, at rigtig mange arbejdspladser vil indføre denne tradition. Vi er mange, der husker motionsdagen fra vores barndom, og der er vel ikke rigtig nogen undskyldning. Selvfølgelig skal vi voksne også have en årlig dag med aktivitet og fællesskab”, siger sundhedskonsulent i Dansk Firmaidrætsforbund, Rikke Line Klockars-Jensen. Hun fik ideen en dag, hvor hun kørte sine børn i skole.

”Jeg tror, det her kan blive et nyt højdepunkt på arbejdspladserne, som giver glæde og fællesskab ved sundhed, og hvor man får børstet støvet af træningsrummet og pustet liv i dét, der ellers udføres af aktiviteter på arbejdspladsen”, siger Niels Grinderslev, generalsekretær i Dansk Skoleidræt, der står bag Skolernes Motionsdag, og som har givet gode råd videre til Dansk Firmaidrætsforbund.

”Én dag er selvfølgelig ikke nok for at flytte meget ved folkesundheden, men det ekstra fokus op til og i resten af året kan flytte noget”, fortsætter han.

 

Meget mere end løb

Skolernes Motionsdag har udviklet sig meget fra dengang det hed ”Skolernes Motionsløb”. Der var typisk en fast løberute rundt om skolen, som skolebørn blev sendt ud på. I dag er der flere, der afvikler stjerneløb og andre aktiviteter – såsom gamle lege og høvdingebold. Det forsøger Dansk Firmaidrætsforbund også at inspirere arbejdspladserne til.

”Det må gerne være lidt retro med et spil rundbold eller pausegymnastik. Det vigtigste er, at man tænker på, at alle skal kunne være med”, siger sundhedskonsulent Rikke Line Klockars-Jensen.

Dansk Firmaidrætsforbund forventer, at mindst 100 arbejdspladser vil deltage i det første år – og håber, at der på sigt vil blive lige så stor tilslutning som til Skolernes Motionsdag, hvor næsten alle skoler i Danmark er med.

 

En fodboldkamp mod borgerne

Medarbejderne hos Center for Handicap i Lolland Kommune ved allerede, at de vil være med. Her har de igennem en periode sat fokus på sundere kost. Nu vil de også i gang med at motionere.

”Vi sætter motion på dagsordenen, fordi vi gerne vil have medarbejdere, der trives, men det er selvfølgelig også for at få sygefraværet bragt ned. Jeg tror, det her kan gøres til en tradition, fordi alle kender Skolernes Motionsdag”, siger teamleder Natasja Lundh. På Center for Handicap har de planer om på selve dagen, at afvikle en gå- og løbe-rute og noget Zumba, hvor medarbejderne instruerer hinanden.

”Og så er det altid et hit med en fodboldkamp – måske borgerne mod medarbejderne”.

”Jeg tror, det her vil vokse, og at der vil komme flere og flere med. Det kan understøtte målsætningerne for den åbne skole, hvor skolen og det lokale erhvervsliv går sammen om motionsdagen – og måske mødes på stadion eller i byparken. På den måde bliver det også noget man snakker om i familien derhjemme, så det spreder sig til fritiden”, siger Niels Grinderslev fra Dansk Skoleidræt.

 

Fakta: Arbejdspladsernes Motionsdag

Arbejdspladsernes Motionsdag afholdes for første gang i 2015 fredagen før efterårsferien – samme dag som Skolernes Motionsdag – den 9. oktober 2015.

www.arbejdspladsernesmotionsdag.dk kan man tilmelde sig – også på selve dagen – og få et idekatalog med aktiviteter såsom trappefræs, cirkeltræning, Walk and Talk, orienteringsløb og gamle lege. Der er ideer til aktiviteter, som kan lægges i en pause eller gennemføres på en til to timer, men Dansk Firmaidrætsforbund forventer også, at nogle arbejdspladser vil afsætte hele dagen til det.

Det er gratis at deltage i Arbejdspladsernes Motionsdag.

Bag Arbejdspladsernes Motionsdag står Danmarks 3. største idrætsorganisation Dansk Firmaidrætsforbund med næsten 400.000 medlemmer.