sjipSjipning er en af de bedste former for cardio træning du kan lave – udover at forbedre dit kredsløb gør det også din muskularitet skarpere.

Sjipning er en af de mest effektive motionsformer, der findes – og det eneste du behøver for at praktisere denne motionsform er lidt teknik, koordination og et godt sjippetov.

En lang række af de bedste amerikanske personlige trænere har gjort sjipping til en essentiel del af deres klienters træningsprogram. At sjippe er et godt og udfordrende konditions workout, og det bedste af det hele er, at det kan praktiseres så godt som alle vegne, derhjemme, i gymét, ude i naturen – ja selv på hotelværelset, når du rejser.

Og hvis du leder efter et nemt, effektivt og billigt hjemmesupplement til din træning, så er sjipning uden tvivl det mest effektive, billigste og mindst pladskrævende alternativ.

Sjipningens fordele med hensyn til dit generelle fitnessniveau kan stort set ikke overvurderes. Et godt sjippeprogram vil styrke dit kredsløb og din udholdenhed, give dig bedre koordination og balance og hvis du indbygger sprint-intervaller give dig bedre resultater indenfor stort set alle sportsgrene. Når du sjipper træner du arme og ben, og som en ekstra bonus er sjipning, når det kommer til kalorieforbrænding, mere effektivt end såvel cykling som jogging.

 

Tempo-intervaller

Er især ideel til dig, der ønsker at forberede din cardio  grundform. Det består af små tempo-spurter med høj intensitet efterfulgt af en periode med mere moderat intensitet.

Hvis du allerede er i så god form, at du ubesværet kan sjippe i 20 minutter – så prøv at skifte til denne teknik.

 

Super Circuit sjipning

Hvis dit normale workout keder dig, så prøv denne teknik, som tilbyder ny inspiration og hjælper dig til såvel at forbedre din kondition, som din definition. Idéen er at supplere styrketræning med sjipning. Et minuts sjipning efterfølges uden pause af et normalt sæt af f.eks. pulldown. Derefter sjipper du igen i et minut og tager så et sæt chrunches. Fortsæt på denne måde gennem hele din øvelses række, et sæt styrketræning – et minuts sjipning. Brug din fantasi, styrketræningen kan bestå af håndvægte, bodybar, gummibånd eller dit gym´s træningsmaskiner.

ν  Start med at tage fat omkring de to håndtag, mens tovet hviler på gulvet bagved dine hæle.

ν  Hold dine hænder i hofteniveau og check hurtigt, at du har den rette positur; maven ind, skuldrene tilbage og nede, hovedet holdt højt.

ν  Brug dine håndled og ikke dine skuldre til at svinge tovet over dit hoved og ned til dine fødder.

ν  Hold dine fødder samlet og hop kun få centimeter op i luften, således at tovet lige kan passere nedenunder dine fødder.

ν  Land så forsigtigt som muligt på din forfod og gentag bevægelsen. Start langsomt og prøv at finde en rolig og stabil rytme, som du føler dig komfortabel med. Hvis du har besvær med at finde timingen, når du skal hoppe, så prøv at lade tovet ramme gulvet foran dig først. Lyden af tovet vil hjælpe dig til at vide, hvornår du skal hoppe.

 

HUSK FØR DU HOPPER:

VÆLG DIT TOV MED OMHU

Et lædertov i god kvalitet med et træhåndtag er stadigvæk det bedste.

SE DIG FOR

Vær sikker på, at der er plads nok omkring dig, så du ikke rammer noget (eller nogen) med dit tov.

Tovet skal være så langt, at du når du står på det, kan enderne nå op til dine armhuler.

BRUG SKO

At sjippe barfodet får dig måske til at se cool ud, men tro mig – dine fødder vil ikke kunne lide det. Vælg sko med støtte i anklen og underfod og helst med så flad og fleksibel sål som muligt.

VÆR STILLE

Dine fødder skal lande blødt efter hvert afsæt, land med fodsålen først og rul derfra tilbage mod hælen. Det er den modsatte fodbevægelse i forhold til løbeteknik.

HOLD DIT HOVED LØFTET

Holdning er en vigtigt del af god sjippeteknik. Hvis du konstant kigger på dine fødder, vil du overstrække dine nakkemuskler.

Husk at sjipning handler om teknik og koordination. Start med basic øvelsen og bevæg dig derfra gradvis over i nogle af de andre og svære teknikker. Husk øvelse gør mester.