Sjipningens fordele med hensyn til dit generelle fitness niveau kan stort set ikke overvurderes. Et godt sjippeprogram vil styrke dit kredsløb og din udholdenhed, give dig bedre koordination og balance og gøre din muskularitet skarpere.

Når du sjipper træner du arme og ben, og som en ekstra bonus er sjipning, når det kommer til kalorieforbrænding, lige så effektivt som såvel cykling som jogging.

Det eneste du behøver for at praktisere denne motionsform er lidt teknik, koordination og et godt sjippetov.

En lang række af de bedste amerikanske personlige trænere har gjort sjipning til en essentiel del af deres klienters træningsprogram. At sjippe er et godt og udfordrende konditions workout, og det bedste af det hele er, at det kan praktiseres så godt som alle vegne, derhjemme, i træningscentret, ude i naturen – ja selv på hotelværelset, når du rejser.

Sjipning er ret kalorieforbrændende, og er ideelt hvis du vil tabe dig. Din kalorieforbrænding ved sjipning afhænger af:
– din vægt
– antal hop pr. minut
– hoppehøjde m.v.

Helt generelt kan man sige at hvis du sjipper non-stop i 40 minutter, vil det umiddelbart svare til ca. 30-35 minutters jogging, men igen – det afhænger naturligvis af intensiteten.
Forsøg viser at forbrændingen ved sjipning svarer ca. til at løbe med 8 km/t eller at cykle med 20 km/t, men dette er ikke dokumenteret. Og husk … det afhænger af alle ovennævnte faktorer.

1 Tempo intervaller

Er især ideel til dig, der ønsker at forberede din cardio grundform. Det består af små tempo-spurter med høj intensitet efterfulgt af en periode med mere moderat intensitet. Når du indbygger sprint-intervaller, giver det dig bedre resultater indenfor stort set alle sportsgrene. Hvis du allerede er i så god form, at du ubesværet kan sjippe i 20 minutter – så prøv at skifte til denne teknik.

2 Super Circuit sjipning

Hvis dit normale workout keder dig, så prøv denne teknik, som tilbyder ny inspiration og hjælper dig til såvel at forbedre din kondition, som din definition. Idéen er at supplere styrketræning med sjipning. Et minuts sjipning efterfølges uden pause af et normalt sæt af f.eks. pulldown. Derefter sjipper du igen i et minut og tager så et sæt chrunches (mavebøjninger). Fortsæt på denne måde gennem hele din øvelses række, et sæt styrke-træning – et minuts sjipning. Brug din fantasi, styrketræningen kan bestå af håndvægte, bodybar, gummibånd eller fitness træningsmaskiner.

Sådan gør du:

Start med at tage fat omkring de to håndtag, mens tovet hviler på gulvet bagved dine hæle.

Hold dine hænder i hofteniveau og check hurtigt, at du har den rette positur; maven ind, skuldrene tilbage og nede, hovedet holdt højt.

Brug dine håndled og ikke dine skuldre til at svinge tovet

Hold dine fødder samlet og hop kun få centimeter op i luften, således at tovet lige kan passere nedenunder dine fødder.

Land uden lyd. Dine fødder skal lande blødt efter hvert afsæt, land med fodsålen først og rul derfra tilbage mod hælen. Det er den modsatte fodbevægelse i forhold til løbeteknik.

At sjippe barfodet får dig måske til at se cool ud, men tro mig – dine fødder vil ikke kunne lide det. Hav sko på med stødabsorbering.

Hold dit hoved løftet. Holdning er en vigtigt del af god sjippeteknik. Hvis du konstant kigger på dine fødder, vil du overstrække dine nakkemuskler.

Start langsomt og prøv at finde en rolig og stabil rytme, som du føler dig komfortabel med.

Hvis du har besvær med at finde timingen, når du skal hoppe, så prøv at lade tovet ramme gulvet foran dig først. Lyden af tovet vil hjælpe dig til at vide, hvornår du skal hoppe.

Sjippetorve er lavet af mange forskellige materialer og har forskellige håndtag. Vælg et letvægtstorv, med håndtag, så har du bedre styr på torvet.

Du vælger den rigtige længde, ved at anbrige en fod på midten af torvet og hvis håndtagene når op til ca. brysthøjde, så har du den rigtige længde.

Husk at sjipning handler om teknik og koordination. Start med basic øvelsen og bevæg dig derfra gradvis over i nogle af de andre og svære teknikker. Husk øvelse gør mester.