Mænd med lavt indhold af det livsvigtige spormineral, selen, i blodet har fire til fem gange så stor risiko for at få prostatakræft, viser en ny amerikansk undersøgelse. Forskerne bag undersøgelsen foreslår af samme grund kosttilskud med selen, som en forebyggende foranstaltning, især hvis der er tale om ældre mænd, som i forvejen har et aldersbetinget fald i selenniveauet.

Den nye undersøgelse, som er offentliggjort i Journal of Urology, lægger sig meget tæt op ad tidligere forskning, som ligeledes viser, at selen beskytter mod

blandt andet prostatakræft. En tidligere offentliggjort undersøgelse fra 1996 viste en 63% reduktion i antallet af prostatakræfttilfælde hos de mænd, der tog 200 mikrogram selen dagligt over en længere årrække. I den nye undersøgelse, som forskere ved Stanford University Medical Center i Californien udførte på 52 mandlige prostatakræftpatienter, samt 96 kontrolpersoner – alle i alderen 49-91 år, blev selenniveauerne målt i gennemsnit 3,83 år, før prostatakræften blev diagnosticeret. Her fandt forskerne, efter at korrigere for faktorer som kropsvægt, tobak- og alkoholvaner, en direkte sammenhæng imellem kræftrisiko og selenstatus.

Ældre mænd med høje selenniveauer i kroppen havde ganske enkelt den laveste risiko for denne kræfttype.

Hvad der overraskede forskerne mest var ikike selens forebyggende rolle i forbindelse med prostatakræft, som trods alt har været påvist tidligere, men nærmere at der sker et fald i kroppens selenniveauer med alderen. Dette vidste man tilsyneladende ikke tidligere.

Kilde: Journal of Urology 2001:166:2034-2038