Den 4. juli 1952 forsøgte Florence Chadwick, som den første kvinde nogensinde, at svømme fra øen Catalina ud for Califoniens kyst, og ind til selve kysten. Hun var på det tidspunkt allerede kendt for at være den første kvinde, der svømmede over den engelske kanal. Og hun havde endda gjort det i begge retninger! Men på denne fjerde juli morgen, hvor hun allerede havde svømmet i 16 timer, var vandet iskoldt, og tågen var så tæt, at hun havde svært ved bare at se båden, der ledsagede hende. Hajer krydsede rundt i vandet omkring hende, foruroligende tæt på, kun nødtørftigt holdt på afstand af riffelskud fra ledsagebåden. Florence Chadwick

kæmpede for at nå sit mål, mens millioner af seere hjemme på skærmen fulgte hendes ensomme kamp. Fra ledsagebåden kom hendes mor og hendes træner hele tiden med opmuntrende tilråb. Og de fortalte hende, at der ikke var ret langt igen. Men det eneste hun kunne se var tåge, tåge og atter tåge, og da der kun var en halv mil tilbage, opgav hun og bad om at blive hjulpet op af vandet. Et par timer senere, stadig kold og fugtig, udtalte hun »Det er ikke for at undskylde mig selv, men hvis jeg havde kunne se land, så tror jeg, at jeg havde klaret det sidste stykke.«

Har du nogensinde prøvet at lægge et stort puslespil med f.eks. tusind brikker? Hvor lang tid ville det tage for dig at lægge det? Et par timer? Et par dage? Eller måske endnu længere tid. En kvinde fortalte, at hun brugte tolv til fjorten aftener på at lægge et puslespil med tusind brikker. Og hvor lang tid ville det så tage dig, hvis du ikke engang vidste hvordan det skulle se ud, når det var færdig? Hvis du ikke på forhånd kunne se det færdige billede, og derved nemmere genkende dele af det færdige motiv, når du sad med de enkelte brikker i hånden? Det ville med garanti være en opgave, du skulle gå meget beslutsomt ind i, hvis det overhovedet skulle lykkes for dig.

Det første du får foræret, når du har set dit mål på forhånd, er en stærk og ubændig motivation. Fordi når du først har set målet, vil du også opleve det. Det er fuldstændig ligesom, når du til fest først har smagt de saltede pistacienødder. Den salte smag bliver hængende og du vil bare have mere! Og jo mere tydeligt og detaljeret du kan gøre billedet, jo mere »drive« er der i det. Du husker sikkert Martin Luther King’s berømte ord: »I have a Dream! That one day…« Eller da den amerikanske præsident John F. Kennedy i 1961, foran to hundrede millioner amerikanere, proklamerede: »Inden udgangen af dette årti har vi landsat et menneske på månen!« Målsætning er blevet kaldt »Den Magiske Nøgle til det Menneskelige Fremskridt«, og det handler ikke om at forsøge at leve langt ude i fremtiden. Det handler om at kende retningen. Du sætter dig vel heller ikke ind i en Taxi uden at sige, hvor du skal hen?

Det næste du får foræret, når du har set dit mål på forhånd, er en fabelagtig evne til at tage beslutninger. Det eneste, du behøver at gøre, når du skal træffe et valg, er – at spørge dig selv: »Vil det bringe mig nærmere mit mål?« Og hvis svaret er nej, så er dit svar til andre også nej. Og hvis svaret fra dig selv er JA, så er dit svar til andre også JA. Så enkelt er det at tage beslutninger, når du har et mål. Hvis du er på vej fra København til Århus, så er du heller ikke i tvivl om, hvad vej du skal køre, når motorvejen deler sig ved Fredericia. Der står Århus over vejen, der går mod højre, derfor vælger du helt naturligt den. Og skulle du være så uheldig, at komme til at køre af motorvejen et forkert sted, vil dit mål om at komme til Århus også nemt kunne hjælpe dig tilbage på sporet igen. Det vil sige, at når målet først er sat, bruges det som grundlag for alle relevante beslutninger undervejs til målet.

Det tredje, du får foræret, når du har set målet på forhånd, er evnen til at navigere effektivt i livet. Og du opdager ligesom enhver sømand, at du, uanset hvad vej vinden blæser, kan komme præcis hvorhen det skal være. Du kan sejle med vinden og ride på bølgerne eller du kan krydse op mod vinden og trods stiv modvind alligevel komme frem til målet. Ser du behovet for effektiv navigation opstår, når du erkender at tingene ikke altid lykkes i første forsøg. Somme tider skal der to, tre eller måske hundrede forsøg til, før det lykkes for dig. Men det betyder ikke noget, fordi for hver gang du falder undervejs til målet, lærer du noget, som gør dig stærkere, klogere og endnu mere udholdende. Eller som de visionære målsættere siger »Der Findes ikke Fiasko – kun Forsinkelser«.

Endelig er der det faktum, at du udvikler dig selv og dine evner, mens du arbejder på målet. Og i sidste ende er det måske endnu vigtigere end selve det, at du når målet. Fordi du har sikkert allerede lagt mærke til, at det mål, som er så fantastisk attraktivt, når du sætter det, ofte er erstattet af et nyt og endnu mere besættende mål, allerede inden du når det første. En god måde at tænke om mål er derfor, at det mål du sætter dig ikke nødvendigvis er det, du får, men at det er den RETNING, du ønsker at bevæge dig i. Det betyder, at du etablerer et pejlepunkt ude i horisonten, som du kan bruge til at navigere efter. Og det betyder også, at målet kan ikke sættes for højt. Hvis du f.eks. skal til eksamen senere på året, foreslår jeg, at du sætter dig et mål, der vil noget. Gå efter et trettental! Det er retningen. Og måske kan du, gennem at se det mål klart, mobilisere energi nok til at nå et tital. Men hvis du arbejder yderligere med at definere og afklare målet, kan du måske endda få den helt op og ringe på elleve eller tretten. Hvem ved. Det, som er vigtigt, er, at du sætter et mål, som kan tænde ilden i dag, og som ikke sætter grænser for, hvad du kan opnå. Jeg synes, det er begrænsende at »gå ind bare for at bestå«. Hvem gider »bare at bestå«. Helt ærligt, tag dig selv og dit liv alvorligt. Gå ind til livets spil for at gøre dit bedste – TÆNK SOM EN VINDER. Og det gælder selvfølgelig også sportskonkurrencer, jobsamtaler m.m. Gå efter det bedste, gå efter førstepladsen. Lad os give dem kamp til stregen!

To måneder senere forsøgte Florence Chadwick igen at svømme fra Catalina og ind til kysten. Denne gang havde hun et klart billede af sit mål i sindet. Hun vidste at et sted bag tågen var kysten, og trods tågen og kulden lykkedes det denne gang at blive den første kvinde, der svømmede turen. Og hun kappede endda to timer af mændenes rekord!

Citater: »Der findes ikke dovne mennesker, nogen har bare impotente mål!« Anthony Robbins
»Jeg finder det fascinerende, at de fleste mennesker bruger mere tid på at planlægge deres ferie, end de bruger tid på at planlægge deres liv. Måske fordi det er lettere at flygte end at forandre sig.« Jim Rohn
»Den værste tragedie er ikke at dø ung, men at leve til man er femoghalvfjerds, og alligevel aldrig rigtig have levet.«
Martin Luther King