Men hvad er det egentlig for en størrelse? Adventureløb er sammensmeltningen af en masse selvstændige sportsgrene med fysikken og psyken i fokust. Det kan blandt andet være mountainbiking, klatring, svømning, løb, rafting, ridning, trekking.

Baggrund

Det hele startede for relativt nylig. Den franske journalist Gerard Fusil havde i løbet af 80´erne under arbejdet med at dække sportsbegivenheder, som f.eks. Paris-Dakar rallyet – fået en idé til en ny sport. En sport, en konkurrence – og en begivenhed, hvor hold igennem længere tid rejste sammen og i fællesskab skulle løse en række fysiske og psykiske forhindringer. Han ønskede, at konkurrencen skulle udfordre deltagernes udholdenhed i ekstrem grad. I naturlige omgivelser. Idéen modnedes gradvis hos Fusil, og i 1989 arrangerede han løbet Raid Gauloises i New Zealand med deltagelse af 27 hold; fortrinsvis franske. Det var en barsk omgang for deltagerne (under halvdelen gennemførte!), og begivenheden vandt en vis genklang i pressen. Legendariske Raid Gauloises anses stadig i dag for at være det oprindelige løb indenfor adventure genren. Det store gennembrud for Adventure Racing kom med Mark Burnett, der hurtigt så og forstod at udnytte den mediemæssige og kommercielle appel ved disse løb. Briten Burnett, der selv havde deltaget i Raid Gauloises, bragte adventureløb til USA, hvor kimen blev lagt til verdens største racingløb – Eco-Challenge. Det første Eco-Challenge løb af stabelen i staten Utah i 1995. Nu var der gået sport i eventyr og scenen var sat på verdensplan for action og adventure.

De store løb

De er typisk arrangeret som ekspeditioner, oftest bestående af firemands hold. Udover Raid og Eco-Challenge kan nævnes Southern Traverse, der foregår over 6 dage på New Zealand typisk i november. Desuden kan nævnes Corsica Raid og den nærmest umenneskelige Marathon Des Sables, som foregår i Sahara. ‘Sandets Marathonløb’ er en sand prøvelse på cirka 250 km i Saharas ørken i Marokko. Løbet, der strækker sig over 6 dage, er berygtet for at være det hårdeste ultraløb i verden.

De mindre løb

De er opstået i de stores kølvand. Det drejer sig blandt andet om etapeløb, hvor deltagerne har mulighed for at hvile hver nat. Et eksempel herpå er Mild Seven Outdoor Quest. Viasat Sport 1 transmitterede for nylig fra dette adventureløb. 2004 udgaven af Mild Seven Outdoor Quest løber af stabelen i starten af november i malajsiske Sabah på Borneo. Andre løb har en varighed på et par dage. I USA er den såkaldte Adventure Racing Series populær. Men vi er også godt med i det kolde nord – især i Sverige og Norge; men Danmark er også godt med på trenden. På dansk jord er blandt andet Banff Multichallenge, Fjällräven Extreme Marathon og Adventure Challenge blevet afviklet

Fremtiden for adventure racing

Fremtiden tegner nogenlunde rosenrød. Efter nogle lidt tunge år er sporten igen i vækst og med mediernes interesse er potentialet tilstede. Kan arrangørerne finde på nye – økonomisk holdbare – tiltag i både spændende og udfordrende omgivelser, synes succesen næsten sikker. Faren kan måske være en decideret overkommercialisering, således at mange “ædle” tanker om miljø, samarbejde og medmenneskelighed bliver glemt – eller i det mindste fortyndet kraftigt. Et synes dog sikkert: Adventure Racing er lige sagen for dig, som vil udfordres på alle tangenter, både de fysiske og de psykiske.