På dansk betyder det sovs. Men det er næppe det, man tænker på, når man hører ordet “salsa”.

Snarere Cuba, Buena Vista Social Club og mørklødede dansepiger.

Og salsaens sensuelle verden rummer masser af muligheder for kalorie forbrændende “aerobic by night”.

Begrebet salsa kan spores tilbage til sidst i tresserne i New York.

Legenden beretter at en snu forretningsmand så en mulighed i de tusindvis af cubanere, der var strømmet til New York i forbindelse med den cubanske borgerkrig.

Han havde bidt mærke i cubanernes traditionsrige sange og udgav derfor en plade med latinamerikansk musik under navnet “salsa”.

Salsamusikken nåede Danmark i 1975, og siden da er Danmark blevet en nation af salsaelskere: Vi rejser på salsaferie, går på og danser på salsa steder og træner salsaerobic i det lokale fitnesscenter.

 

Og der er en årsag til hvorfor salsa er blevet så populær: For Salsa tilbyder noget at det, som mange danskerne går og savner i hverdagen: Varme og nærkontakt.

Og det kan de få igennem salsaen, hvor man rører ved hinanden og lægger mærke til hinanden på en legitim og respektfuld måde.

Og som et alternativ til den traditionnel “bytur”, der ofte handler om at drikke sig fuld på rekordtid, så tilbyder de mange salsasteder en helt anden mulighed for at danse og udleves det lidenskabelige og sensuelle.

 

Salsaen rummer mange mærkværdige stilarter og udtryk og det kan være svært at gennemskue salsajunglen som nybegynder.

Hovedreglen er at begynde med den Cubanske Salsa, som stadig er den mest udbredte stil på salsaskolerne.

Cubansk Salsa er en traditionsrig cubansk dans, som er influeret af andre afro-cubanske danse. Her bevæger parret sig spontant og improviseret rundt i cirkler på gulvet i takt til musikken.

Her  er det vigtigste at føle dansen. Det gør ikke noget, man glemmer dansekombinationerne, så længe man udstråler, at man er afslappet og nyder dansen.

 

På trods af populariteten er mange Salsaskoler ramt af en ulige kønsfordeling.

Måske fordi mange Danske mænd stadigvæk har fordomme om salsa.

Og har svært ved at betragte salsa som en sport, selvom man efter en god salsatime er gennemblødt af sved af at hoppe rundt og blive svinget omkring. Men måske var det værd at prøve som et alternativ til den næste bytur.