bevar-v+ªgttabMange oplever, at man efter at have tabt en masse kilo planmæssigt, kommer til at tage næsten det hele på igen, hvilket må siges at være uhensigtsmæssigt. En slankekur bør anses for en form for livsstilsændring, så man ikke springer tilbage i de gamle madvaner, når man har tabt det man ønskede, men at man bevare den sunde livsstil og implementerer en række sunde vaner både i forhold til kost og motion i sin dagligdag, da det rent helbredsmæssigt heller ikke er sundt, at ens vægt ryger op og ned, men derimod bevares nogenlunde konstant.

 

Bevar vægttabet

Når det kommer til kost og ernæring, har nye undersøgelser vist at flere strategier kan være effektive i kampen mod at tage på igen efter et vægttab. Måltidserstatninger og en kost som er rig på protein, er nogle de strategier som kan tages i brug efter endt diæt.

En gruppe forskere fra Karolinska Institutes Clinical Epidemiology Unit og The Obesity Center at Karolinska University Hospital, har sammen forsket i problemstillingen, som folk oftest finder svært, at forholde sig til og kæmpe imod – at bevare vægttabet og de tabte kilo.

 

3.000 overvægtige deltagere

Studiet er bygget på en række resultater, hvor man har sammenfattet resultaterne fra 20 offentliggjorte videnskabsstudier, hvor deltagerantallet lå omkring 3.000, og hvor alle enten var overvægtige eller lå indenfor fedme kategorien, fra begyndelsen af studiet.

Som baggrund for studiet ligger det faktum, at kroppen har flere forskellige forsvarsmekanismer, som har indvirkning på blandt andet vægttab, hvor en øget sultfølelse, lavere energimetabolisme og en tendens til at gå tilbage til gamle vaner og rutiner, er blandt de faktorer, som man oftest anser som væren indblandet i en vægtøgning efter et vægttab.

Selvom at man i daglig tale siger, at en vægtøgning er mere reglen end undtagelsen, efter et vægttab hos en overvægtig person, så må dette også anses som værende et meget relevant område at forske i, da mange kæmper denne daglige kamp på egen hånd.

Det var derfor en god mulighed, at gennemføre et studie på dette tidspunkt, da der forelå nok videnskabelig data til at lave en overordnet sammenligning og disponering over dem alle til sammen. Forskerne analyserede på de samlede data, og fandt ud af at der kunne være flere løsninger på denne uønskede tilbagegang i vægt: man undersøgte forskellig medicin, måltidserstatninger, proteinrig kost og motion, og deres individuelle effekt.

 

Kosten bør indeholde et højt proteinindtag

Måltidserstatningerne og den proteinrige kost havde en positiv indvirkning, hvor også lav glykæmiske fødevarer viste sig at være gavnlige.

Generelt set bør man så vidt muligt lære, at leve en sund livsstil hvor almene fødevarer indgår, så man sikrer at få fuld udbytte af næringsstofferne, samt vitamin- og mineralbehov bliver opfyldt. Kosten bør indeholde et højt proteinindtag, hvilket vil sikrer en god mæthedsfornemmelse og give musklerne de rette forudsætninger, så vægttabet primært sker i fedtmasse og ikke muskelmasse. Derudover bør man implementere motion og træning, da kost og motion i en kombination er videnskabeligt bevidst til at være mest fordelagtig og er en del af sund livsstil.

Af Nanna Aagaard Larsen