ro ergometDette indlæg er skrevet i samarbejde med AbilicaOnline, som både online og igennem deres butik i Århus, sælger en stort udvalg af romaskiner. Derfor har AbilicaOnline en stor viden omkring, hvordan du praktisk benytter en romaskine og opnår det bedste resultat. Læs deres anbefalinger herunder.  

Romaskinen – også kaldet et roergometer – er en yderst effektiv maskine, der både hjælper dig med at opbygge muskler og sætte gang i forbrændingen. Faktisk kan du forbrænde helt op til 800 kalorier i timen på en romaskine! Hvis du altså bruger den rigtigt…

Alt for mange bruger romaskinen helt forkert. Det kan give unødvendige skader eller betyde, at man intet får ud af træningen. I denne artikel får du et par gode tips til at udvikle den rette ro-teknik, så du kan få maksimalt udbytte af din træning og minimere risici for skader.

#1 Indstil modstanden

De fleste romaskiner kan indstilles, så modstanden er tilpasset dit niveau. Rigtig mange glemmer eller overser helt dette og starter derfor fejlagtigt ud på et niveau, der er alt for hårdt. Det er lig med overanstrengte muskler, der ofte må give op inden du overhovedet er kommet i gang.
Det gør ikke noget, at du starter på et lavere niveau – heller ikke selvom du føler, at du godt kan give den en tand mere. Det er faktisk bedst, at du starter med lav modstand, når du skal i gang med at opbygge din teknik.

#2 Ro med hele kroppen

Når du ror, er det vigtigt at du ikke kun lader armene gøre arbejdet. Du skal faktisk aktivere næsten alle muskler i din krop, så du får så meget gavn af træningen som muligt, samtidig med at du undgår at overanstrenge dine arme.
Det er i virkeligheden dine ben, der tager ”det hårde læs”. Hele 60% af dine anstrengelser skal gå gennem benene, når du sætter af fra pedalerne, 20% via dine mavemuskler og 20% gennem dine arme. Tænk derfor over at fordele energien rigtigt, så du bruger hele din krop gennem ro-tagene.

#3 Teknik, teknik, teknik

Roning er ikke en øvelse i at bevæge dine arme og ben synkront. Tværtimod! Det er en glidende bevægelse, der kan deles op i 3:
1. Sæt godt af med benene. 2. Læn dig let tilbage (dine skuldre skal ende bag dine hofter) så du nærmest er på vej til at lægge dig ned. 3. Nu må du aktivere armene og trække godt til – håndtaget skal gerne ramme lige ude for eller under dit bryst. For at komme tilbage til startpositionen foretages bevægelser i omvendt rækkefølge.

#4 Undgå at runde i ryggen

Har du et kontorjob, og tilbringer du generelt flere timer siddende i din hverdag, så vil du måske have tendens til at runde i ryggen, når du sætter dig i romaskinen. Det skal du passe på med, da det kan give skader. Ret i stedet ryggen, tænk på at spænde op i mavemusklerne/kropsstammen, hold rygraden i neutral position og sænk skuldrene. Det er vigtigt at du tænker over dette, især de første par gange indtil det bliver en vane.

#5 Kontrollér dine bevægelser

Husk at roning er en glidende bevægelse, som nærmest foregår i flere trin. Du bør også tænke over tempoet i hvert tag. Du starter med at skyde masser af energi ud gennem benene og trække godt til med armene. Men så snart når du trækker til, bør du faktisk begynde at tage lidt fart af bevægelsen. Hvis du foretager alle dine ro-tag med samme hastighed, vil du nemlig opleve, at du begynder at hamre håndtaget mod brystet ved slutningen af taget, og du vil hamre bagdelen mod fødderne, når du skal tilbage til din startposition. Tænk derfor over, at dine bevægelser skal være kontrollerede fra start til slut.