90 år

– hold dig sund!

Hvor svært kan det være, må man spørge sig selv efter at have set resultaterne af en ny undersøgelse, som viser, at ikke-rygende mænd, der motionerer regelmæssigt og iøvrigt ikke er overvægtige, lever længere.

Er man derimod – som mand i dette tilfælde – interesseret i at blive mindst 90 år, er opskriften såre enkel: Nul røg, regelmæssig motion, ingen overvægt, undgå sukkersyge og hold blodtrykket nede, hvor det hører hjemme. Så skulle chancerne ifølge forskerne være særdeles gode for at kravle højt op på aldersstigen.

 

Kæmpe undersøgelse

De konkrete anbefalinger stammer fra en observation af 2.357 mænd, som deltog i en omfattende amerikansk undersøgelse, kaldet Physicians’ Health Study. Ved undersøgelsens start var mændene om- trent 72 år. Her blev deres sundhedsstatus evalueret, og herefter blev de undersøgt mindst en gang årligt i de næste 20 år. 970 af mændene nåede at fejre deres 90-års fødselsdag – nogle blev endda ældre.

Nu kunne forskerne gå igang med at finde ud af, hvem der havde bedste betingelser for at leve længe. Og de konkluderede på baggrund af deres observationer, at en sund og rask 70-årig, som aldrig havde røget, havde normalt blodtryk og vægt, og som motionerede op til fire gange om ugen, havde 54% chance for at fylde mindst 90 år.

Det skal lige siges, at motion og det at være røgfri ydermere har den store fordel – udover at forlænge livet – at man lever et bedre liv med mindre sygdom og højere livskvalitet.

 

Inaktive mennesker lever kortere

Til sammenligning mindskede et stillesiddende liv chancen for at blive 90 år med ikke mindre end 44%. Med højt blodtryk var chancen 36% mindre. Fedme sænkede chancen med 26%, og rygning med 22%. Hvis man faldt igennem med tre af de nævnte faktorer, svandt chancen for at blive 90 år ind til ubetydelige 14%, og med alle risikofaktorer på samvittigheden var der sølle 4 procents chance for at opleve 90 lys i kagen.

 

Gener spiller også ind

Hvad forskerne bag undersøgelsen ligeledes erfarede var, at ens biologiske arv afgjorde omtrent 25% af variationerne i levetid, hvilket altså indebærer, at 75% er styret af den valgte livsstil.

Som forskerne skrev i undersøgelsen: “Rygning, sukkersyge, fedme og forhøjet blodtryk menes at afkorte den forventede levetid med et sted imellem et og fem år, hvorimod øget fysisk aktivitet vil forlænge livet med op til fem år.” Faktisk viser tal-lene fra netop denne undersøgelse, at en mand kan lægge helt op til 10 år til sin levealder ved blot at holde sig i god form”.