rygningDet kommer forhåbentlig ikke som nogen overraskelse, at rygning er sundhedsskadeligt for os. Forskningen har givet os mange gode grunde til hvorfor vi ikke bør ryge og hvorfor du bør stoppe med at ryge hvis du er ryger. I et nyt studie fra University of Pennsylvania har man fundet en sammenhæng mellem rygning og indtrædelsen af menopausen.

Hvad er menopausen?

Menopausen er et andet ord for overgangsalderen, som er det tidspunkt hvor kvindens menstruations blødninger ophører. Helt præcist så er overgangsalderen den periode der ligger omkring menopausen, hvor man som kvinde både kropsligt og psykisk vil være præget af hormonelle forandringer, som vil være forløber for an række andre symptomer som er kendetegnende for dette tidspunkt i en kvindes liv.

I de fleste tilfælde rammer overgangsalderen i alderen 45-55 år hos kvinder, men det vil for alles vedkommende være mere fordelagtigt, at overgangsalderen indtræder så sent som muligt, da der med denne, følger en række komplikationer og gener, hvis sværhedsgrad er meget individuel. De klimakterielle symptomer og gener, indebærer blandt andet hedeslag, nattesved, hjertebanken, søvnløshed, blødningsforstyrrelser, hvor de mere ”lokale” problemer ” kan være inkontinens og knogleskørhed.

Tidligere studier har anslået at der er en sammenhæng mellem rygning og menopausen for alle kvinder, men i dette studie, afslørede resultaterne at kvinder med lys hud og en speciel genetisk variation, og som ryger, vil have en større risiko for at deres menopause indtræder tidligere en nødvendigt, hvilket der er forbundet en del risici med.

De kvinder med lys hud som var bærere af en genvariation som hedder CYP3A4*1B og som var rygere, kom i overgangsalderen op til 9 år for tidligt, set i forhold til dem med samme genvariation og som var ikke-rygere.  Denne sammenhæng fandt man ikke hos kvinder med mørkere hudfarve. Det skal dog nævnes at dette gen, ikke selvstændigt udløser den tidligere menopause, men at en mere uddybende og bekræftende forklaring på studiets resultater, kræver yderligere forskning.

Af Nanna Aagaard Larsen